ÍTÉLETIDŐ: A havazás részben megbénította a japán autóipart, több ezer embert vágott el a külvilágtól

2014. február 18. - 09:35 | Külföld

A napok óta tartó havazás részben megbénította a japán autógyártást, az ítéletidő miatt továbbra is járhatatlan több autópálya, és összességében mintegy tízezer embernek nincs kapcsolata a külvilággal.

A havazás miatt a Nissan, a Honda, a Suzuki és a Fuji is leállította egyes gyáraiban a munkát, mivel akadozik az alkatrészellátás. A hó fogságába került falvak "kiszabadítására" bevetették a védelmi erők egységeit is. A hegyvidéki Jamanasi prefektúrában három szerelvény ötödik napja vesztegel a hó fogságában, mintegy háromszáz utasával együtt. Kedden a japán ellenzék keményen bírálta a parlamentben a kormányt, amiért akadozik a hó eltakarítása.

Keddre sikerült helyreállítani a forgalmat a Tokió környéki autópályákon és fontosabb utakon, és a környező térségekben is fokozatosan helyreáll a közlekedés. Néhány tokiói szupermarketben azonban kedden is hiány volt több áruból is a megbénult szállítás következtében.

A Tepco áramszolgáltató által ellátott területeken, ahol korábban legalább 246 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás, kedden már csak mintegy 4300 háztartásban nem volt áram Tocsigi, Gunma, Szaitama és Jamanasi prefektúrákban. Hétfő este még hat prefektúrában, közöttük Tokióban több mint 9 ezer ember volt elzárva a külvilágtól a közlekedési káosz miatt. A védelmi minisztérium mintegy ezer katonát irányított át hókotrásra és a havazással kapcsolatos egyéb munkákra.

A kormány válságstábot állított fel a havazás következményeinek felszámolására. Abe Sindzó miniszterelnök közölte: felgyorsítják a hóeltakarítást, hogy felkészüljenek a következő havazásra. Kedden újabb hóesés várható a Tokiótól nyugatra fekvő Kantó-hegység térségében.

Kedd reggel a Toyota autógyár három, a Daihatsu két üzemében megindult a gyártás, de több más autógyárban továbbra is szünetel a munka. A Nissan hétfő délután, a Honda pedig kedden állította le a termelést a havazás miatt megbénult szállítás okozta alkatrészhiány miatt. A Subaru modelleket gyártó Fujiban is leállt a munka, a Suzukiban pedig akadozik a termelés.

mti/para

Címkék: itéletidő