Választás 2014 – Csak úgy szavazhatnak a magyarországi hajléktalanok, mintha határon túliak lennének

2014. február 18. - 10:32 | Külföld

Regisztrálniuk kell azoknak a hajléktalanoknak, akiknek megszűnt a lakcímük, ha élni akarnak szavazati jogukkal az április 6-ai országgyűlési választáson. Ez ugyanaz az eljárás, amely a külföldön élőkre vonatkozik - olvasható a Menhely Alapítvány által kiadott tájékoztatóban.

Regisztrálni a választási irodától beszerzett nyomtatványon, vagy online is lehet, a választás időpontját megelőző 15. napig. A regisztrált szavazók levélben kapják meg a szavazólapot, és csak pártlistára szavazhatnak, egyéni képviselőjelöltre nem - írta az alapítvány a honlapján.

A tájékoztató szerint ha hajléktalan embernek van állandó lakcíme, de nem ott lakik, akkor át kell jelentkeznie oda, ahol tartózkodik. Ebben az esetben az állandó lakhely szerinti választási irodától kell ezt kérni személyesen, telefonon, vagy interneten.

A kérelem benyújtásának határideje a választás napját megelőző péntek 16 óra. Átjelentkezés esetén a lakóhelye szerinti listára, illetve egyéni képviselőre is szavazhat.

Ha valakinek csak ideiglenes lakcíme van, akkor a tartózkodási helye szerint automatikusan felkerül a névjegyzékre, és ott szavazhat a személyi okmányai bemutatásával listára, és egyéni képviselőre is. Amennyiben már lejárt a tartózkodási helye, akkor regisztrálnia kell, és csak azután élhet szavazati jogával.

Ha valakinek településszintű bejelentése van - csak a település neve, illetve Budapesten a kerület van feltüntetve utca, házszám megjelölése nélkül -, akkor az illető az adott településen kijelölt egyik választókörzetben adhatja le a szavazatát. Ebben az esetben is szavazhat listára és egyéni képviselőre is - olvasható a Menhely Alapítvány tájékoztatójában.

mti/para