Visszavonja EU-tagsági kérelmét Izland

2014. február 22. - 09:57 | Külföld

Az előzetesen bejelentett népszavazás megrendezése nélkül visszavonja európai uniós csatlakozási kérelmét Izland, ahol tavaly euroszkeptikus pártok kerültek hatalomra.

Gunnar Bragi Sveinsson külügyminiszter a köztelevíziónak nyilatkozva jelentette be pénteken, hogy a két kormánypárt, a Haladó Párt és a Függetlenségi Párt megállapodott annak a törvényjavaslatnak a szövegében, amely a 2010-ben beadott tagsági kérelem visszavonását tartalmazza.

Az EU-párti balközép kormánykoalíciót leváltó pártok már tavaly jelezték, hogy nem értenek egyet az uniós csatlakozással. Azt is bejelentették ugyanakkor, hogy népszavazást rendeznek a tagsági kérelem visszavonásának támogatásáról. Közvélemény-kutatások szerint a lakosság többsége is az EU-csatlakozás ellen szavazott volna.

A mostani törvénytervezet azonban már csak arra az esetre helyez kilátásba népszavazást, ha az ország újabb csatlakozási kérelmet tervezne benyújtani Brüsszelben.

Izland a kormányváltás előtt már előrehaladott csatlakozási tárgyalásokat folytatott az unióval. Összesen 35 tárgyalási témafejezetből 21-et megnyitottak meg, és tízet eredményesen le is zártak.

mti/para

Címkék: EU-tagság