"Felelősségre vonták" a Pussy Riot tagjait brutálisan megkorbácsoló kozákot

2014. február 23. - 16:21 | Külföld

"Felelősségre vonták" a Pussy Riot együttes tagjait korbáccsal megfenyítő kozákot - közölte Dimitrij Kozak orosz miniszterelnök-helyettes.

"Felelősségre vonták" a Pussy Riot tagjait brutálisan megkorbácsoló kozákot

A punkegyüttes a héten öt napot töltött Szocsiban, a téli olimpia színhelyén, új zenés videójukat forgatták, amely Vlagyimir Putyin elnököt és az olimpiát is bírálja. Szerdán a zenekar figyelemfelkeltő utcai performanszát kozák egyenruhások akadályozták meg.

Amint a zenekar szólistája rázendített a Putyin megtanít a hazaszeretetre című Pussy Riot-dalra, legalább tíz kozák lépett hozzájuk, fejükről lerántották a símaszkokat, kezükből kikapták a gitárt, és az egyik kozák az együttes néhány tagjára rövid nyelű korbáccsal is rácsapott. Az esetről készült videó bejárta a világot.

A helyi média pénteken arról adott hírt, hogy a támadót megbírságolták, de a nevét nem hozták nyilvánosságra. Szombaton a miniszterelnök-helyettes sem részletezte, hogy milyen lépéseket tettek az együttes tagjait bántalmazó férfi ellen.

Kozak hangsúlyozta, hogy a női punkbanda azért ment Szocsiba, hogy "összeütközést provokáljon". Hozzátette, hogy az együttes a "helyi lakosokkal" került konfliktusba.

Oroszországban szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe az olimpia idejére, több mint ötvenezer rendőr és katona őrködik a játékok biztonsága felett muzulmán szélsőségesek fenyegetései miatt.

Dimitrij Kozak szerint az orosz hatóságok "aggódnak" az olimpia biztonságáért, csakúgy, mint bármely ország bármely kormánya tenné egy ilyen nagyszabású rendezvény esetében.

A miniszterelnök-helyettes méltatta a titkosszolgálati és a rendvédelmi szervek munkáját a szocsi olimpián, amely mindeddig bizton sági szempontból eseménytelenül telt.

mti/para