Gyurcsány: Orbánék beleestek az általuk ásott őszödi verembe...

2014. február 25. - 15:21 | Külföld

A DK-elnöke, Gyurcsány Ferenc szerint az őszödi szivárogtatás körülményeiről készült titkosszolgálati jelentések manipulatív nyilvánosságra hozatala már nem tudja a Fidesz érdekeit szolgálni – írja a Hír24.

Gyurcsány: Orbánék beleestek az általuk ásott őszödi verembe...

Kósa Lajos beismerő vallomása után kicsúszott az irányítás a Fidesz kezéből, amely csapdát akart állítani és maga esett bele - írta Facebook-oldalán a volt kormányfő. „(…) Most az lenne a dolga, nem csak az ellenzéknek, de a demokratikus nyilvánosság maradékának is, hogy ne engedje ki a Fideszt ebből a csapdából. Ha a sajtó - az ügyészségtől kár várni ilyesmit - teszi a dolgát, hamar kiderülhet a magyar politika egyik nagy titka: ki volt az őszödi szivárogtató? És az is: ki áll a 2006-os zavargások hátterében? (…)”

Gyurcsány szerint Kósa Lajos és Bayer Zsolt beismerésének lényege, hogy az őszödi beszédet a Fidesz terjesztette, „(…) a Fidesz, egy tudatosan manipulált, párperces, leginkább a káromkodásokat és kiszólásokat tartalmazó anyagot küldött el a sajtónak, nyilván azzal a céllal, hogy belpolitikai lavinát indítson el. Hogy ők álltak a kiszivárogtatás mögött azt egészen vasárnapig, közel nyolc évig tagadták. Azaz hazudtak. Nem az történt, hogy a kezükbe jutott anyagot bemutatták a sajtónak vagy teljes terjedelmében saját szerepüket vállalva is nyilvánosságra hozták, hanem az hogy ismeretlen motoros futár mögé bújva manipulálták a közvéleményt.(…)”. A volt kormányfő a történelmi hűség kedvéért megjegyzi, hogy a Kossuth Rádió 2006. szeptember 17-én, 16 órakor a manipulált, a májusi beszéd rosszindulatúan összevágott változatát adta le. Ekkor kollégái az ő kérésére hozták nyilvánosságra a vágatlan anyagot.

Gyurcsány szerint mindez nem lehet véletlen, hiszen az úgynevezett wikileaks-iratokból is kiderült, hogy „(…) a Budapesti Amerikai Nagykövetség arról tájékoztatta Washingtont, hogy a zavargások mögött minden bizonnyal a Fidesz áll. Márpedig a wikileaks-iratokról az derült ki, hogy azok valódiak és hitelesek, a bennük foglaltak tényszerűek, ezért aztán nincs okunk azt gondolni, hogy ez esetben ne ez lenne a helyzet (…)”.

Hír24