A Világbank félti alkalmazottait a homoszexualitást büntető országokban

2014. március 1. - 11:13 | Külföld

A Világbank félti azokat az alkalmazottait, akik a homoszexualitást büntető országok valamelyikében dolgoznak - derül ki a pénzintézet egy belső feljegyzéséből, amelyet pénteken megismerhetett az AFP francia hírügynökség.

Jim Yong Kim, a Világbank elnöke az egy nappal korábban kelt dokumentumban közli az alkalmazottakkal, hogy az intézmény minden tőle telhetőt megtesz védelmükben, függetlenül szexuális irányultságuktól.

A feljegyzésnek az ad aktualitást, hogy Yoweri Kaguta Museveni ugandai elnök a hét elején aláírta a homoszexualitás büntetését szigorító jogszabályt, és ez alapján a "sorozatos bűnelkövetők" akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak. Erre reagálva a Világbank elhalasztotta egy 90 millió dolláros hitel folyósítását Ugandának. Szokatlan lépés ez az intézettől, mert általában kerüli a politikába való beleavatkozást.

"A hátrányos megkülönböztetés nem elszigetelt jelenség: a világ 83 országában tiltják a homoszexualitást" - hívta fel a figyelmet Jim Yong Kim, hozzátéve, hogy a nőket pedig több mint száz országban különböztetik meg hátrányosan.

A hitelfolyósítás elhalasztására válaszul Uganda pénteken zsarolással vádolta meg a Világbankot: " A Világbank egy többnemzetiségű intézmény, és nem zsarolhatja tagállamait, még a kicsiket sem" - jelentette ki a kampalai kormány szóvivője közleményében.

mti/para