Nyilvántartásba vették a magyarországi bolgár és a szlovák nemzetiség országos listáját

2014. március 3. - 19:08 | Külföld

Újabb két nemzetiségi listát, a Bolgár Országos Önkormányzat és az Országos Szlovák Önkormányzat országos listáját vette nyilvántartásba hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A bolgár nemzetiségi listát Varga Szimeon, az országos önkormányzat alelnöke, a szlovák listát Fuzik János Sándor, az országos önkormányzat elnöke vezeti. Az országos nemzetiségi önkormányzatok március 4-ig gyűjthetnek aláírást, és addig jelenthetik be országos listájukat az NVB-nél.

Az NVB korában már nyilvántartásba vette a lengyel, a német, a ruszin, a szerb, az örmény és a román országos önkormányzat országos listáját.

A nyolc nemzetiségnek így várhatóan lesz szószólója az új Országgyűlésben, ehhez elegendő, ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választó érvényes szavazatot ad le a nemzetiségek listájára április 6-án.

Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok jogosultak arra, hogy országos nemzetiségi listát állítsanak.

A nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása volt szükséges. A bolgár nemzetiségnek egy, a szlováknak öt érvényes ajánlásra volt szüksége ahhoz, hogy az országos listáját bejelenthesse az NVB-nél.

A nemzetiségi szószóló - ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választó érvényes szavazatot ad le a nemzetiségi listára - a lista első helyén szereplő jelölt lesz. Országos lista állításához a nemzetiségeknek legalább három jelöltet kell bejelenteniük.

Az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok akkor küldhetnek - szavazati joggal nem rendelkező - szószólót az Országgyűlésbe, ha nem tudtak kedvezményes képviselői mandátumot szerezni. Kedvezményes mandátumot akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.

mti/para