Ukrajnai válság – európai sajtószemle

2014. március 4. - 12:38 | Külföld

A Nyugat és Oroszország szembenállásáról írtak a vezető  európai lapok

A párizsi Libération szerint Vlagyimir Putyin el akarja tiporni Ukrajnát, vazallus állammá akarja tenni, amelyet katonai megszállással, majd területe egy részének elszakításával akar meggyengíteni. Az orosz elnök az európaiak bátortalanságára épít, és megfélemlítéssel akarja elérni a célját - ahogy azt korábban megtette Grúziában és Örményországban. Putyin tetteit a KGB szellemisége hatja át, az az ő valódi politikai iskolája. Európának most bátran és határozottan kellene fellépnie ezzel az emberrel szemben, aki csak az erő nyelvét érti és mindig - gyakran joggal - ellenfelei gyengeségére épít - írja a baloldali francia lap.

Egy közvetlen nyugati katonai beavatkozás Ukrajnában elképzelhetetlen, ahogy azt Putyin elnök is pontosan tudja - mutat rá a londoni The Independent. Azonban vannak más módszerek, amelyek érzékenyen érintenék Moszkvát. Például Oroszország kizárása a G8-csoportból vagy szankciók bevezetése orosz intézményekkel szemben. Még ennél is fájdalmasabb lenne korlátozni Oroszország hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerhez. A legfontosabb azonban az lenne, hogy Barack Obama vegye kézbe az irányítást olyan nyomatékkal és határozottsággal, amelyet az utóbbi időben gyakran hiányoltak az amerikai elnök politikájából.

Vlagyimir Putyin a hidegháború embere - állapítja meg kommentárjában a francia Le Monde. Szerinte Oroszország "elveszíti" Ukrajnát, ha Kijev gazdasági partnerségre lép Brüsszellel. Ezért destabilizáló háborút folytat Ukrajna ellen azzal a céllal, hogy megtiltsa egy esetleges megállapodás tető alá hozását a Nyugattal. Putyin következetesen Oroszország ellenségeinek állítja be a nyugati országokat, ez megszólalásainak alapvető eleme. Európának nem kellene meglepődnie az oroszok erőszakos krími fellépésén, hiszen az egy olyan férfi természetéből adódik, aki - saját maga állítása szerint - feltétel nélküli nosztalgiával gondol vissza a Szovjetunióra.

A szófiai Kapital Daily arról ír, hogy a Krím sorsát illetően két opció lehetséges: lehasítják a félszigetet Ukrajnáról és átadják Oroszországnak, vagy Ukrajnán belül hagyják a területet, de erős orosz befolyás alatt. Moszkva számára az utóbbi sokkal jobb fejlemény lenne, mert azzal elérnék egy újabb befagyasztott konfliktus létrehozását egy szomszédos államban. Ezek a befagyasztott konfliktusok jól kihasználható eszközök az irányításra Oroszország kezében. Az Oroszország és a NATO közötti államokat - Fehéroroszországot, Ukrajnát, Moldovát, Örményországot - Moszkva különböző módszerekkel irányítja, de mindenekelőtt a krímihez hasonló jegelt konfliktusok révén - mutat rá a bolgár napilap. Kíméletlen, durva játék ez, és valószínűleg újabb ellenszenvhullámot vált majd ki Oroszországgal szemben a szomszédos országok, illetve Európa és az Egyesült Államok részéről. De ahogy azt Putyin és (Dmitrij) Medvegyev láthatta 2008-ban, az érzelmek lecsillapodnak, a kapcsolatok egy idő után javulnak, és a katonai győzelmekből politikai előny kovácsolható. Sajnos kiderülhet, hogy az oroszok helyzetmegítélése az ukrán válságban sokkal megfontoltabb, mint amilyennek jelenleg látszik.

MTI, -para

Címkék: ukrajnai válság