Ukrajnai válság: tévés cenzúra, pénzügyi válaszlépések, csendes fegyverkezés

2014. március 4. - 11:02 | Külföld

Jared Leto nem kerülhetett képernyőre, Moszkva nem törlesztené az amerikai hiteleket.

Oroszország megszüntetheti a dollár tartalékvalutaként kezelését, és megtagadhatja az amerikai bankok felé fennálló hitelek törlesztését, ha az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket vezet be Oroszország ellen - közölte kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök tanácsadója.

Washington az ukrajnai beavatkozás miatt fenyegette meg szankciókkal Moszkvát.

A keményvonalas hírében álló Kreml-tanácsadó, Szegej Glazjev közölte: ha az amerikai szervek befagyasztják orosz üzletemberek és magánszemélyek számláit, Moszkva javasolni fogja az orosz kézben lévő amerikai államkötvények eladását.

Oroszország korábban többször érvelt amellett, hogy az amerikai dollár helyett a jelenleg csak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elszámolási egységeként szolgáló SDR lehetne az első számú tartalékvaluta a világon.

Az orosz pénzügyminisztérium felfüggesztette a nemzeti tartalékalapba történő devizavásárlást a belső piacon

A minisztérium a pénzügypiacokon tapasztalt volatilitás növekedésével, az árfolyamok változékonyságával indokolta a döntést.A moszkvai tőzsde jelentős, 12,7 százalékpontos gyengüléssel zárta a hétfői kereskedési napot. Délután az eurót 50,21 rubel, a dollárt 36,44 rubel árfolyamon jegyezték.

Az orosz pénzügyminisztérium február 20-án kezdte meg a nyílt piacon napi 100 millió dollárt felvásárlását a nemzeti tartalékalap növelésére, és május végéig mintegy 6 milliárd dollárt tervezett beszerezni.

Kerry ma Kijevbe utazik

Kijevbe utazik az amerikai külügyminiszter, hogy Washington támogatásáról biztosítsa az új ukrán vezetést.

John Kerryt kedden közép-európai idő szerint 13 órakor várják az ukrán fővárosba.
Barack Obama amerikai elnök hétfőn a nemzetközi jog megsértésének nevezte Oroszország ukrajnai akcióit. Felszólította a kongresszust, hagyjon jóvá segélycsomagot az új ukrajnai vezetés számára.

A Pentagon hétfő este jelentette be, hogy felfüggeszti a katonai együttműködést Oroszországgal.

Az Európai Unió külügyminiszterei keddig adtak határidőt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy vonja vissza csapatait, ellenkező esetben az EU következményekkel járó intézkedéseket fog hozni, például felfüggeszti a vízumügyi, illetve a kapcsolatok általános újraszabályozását célzó tárgyalásokat Moszkvával, valamint "fontolóra vesz további célzott intézkedéseket".

Az orosz állami tévé kivágta Jared Letónak az Oscar-díj átadásakor Ukrajnáról mondott szavait

Pervij kanal orosz állami tévécsatorna kivágta Jared Leto amerikai színésznek az Oscar-díj átadóján Ukrajnáról és Venezueláról mondott szavait, azt a részt, amikor azokhoz szólt, akik álmaik megvalósításáért küzdenek – írta kedden az Ukrainszka Pravda című ukrán hírportál.

Jared Leto kapta vasárnap este Hollywoodban a 86. Oscar-gálán a legjobb férfi mellékszereplőnek járó arany szobrocskát a Mielőtt meghaltam című filmben nyújtott alakításáért.
A színész-zenész a film alkotóin kívül édesanyjának és fivérének mondott köszönetet azért, hogy valóra válthatta álmát, majd azt mondta, ezen az estén Ukrajnától Venezueláig azokra is gondol, akik hozzá hasonlóan valóra akarják váltani vágyaikat.

"Azt szeretném mondani, hogy mi itt vagyunk, miközben maguk azért küzdenek, hogy megvalósítsák álmaikat, hogy életre keltsék a lehetetlent" - fogalmazott, hozzátéve, "ma este magukra gondolunk".

A Pervij Kanal a korábbi tervektől eltérően nem közvetítette élőben az Oscar-gálát, a döntést az ukrán válsággal kapcsolatos hírek elsődlegességével, azok "nagy számával" indokolták. A díjátadóról készült felvételt pedig "korrigálták".

MTI, -para

Címkék: ukrajnai válság