EBESZ-megfigyelők monitorozzák a magyarországi országgyűlési választásokat

2014. március 5. - 16:55 | Külföld

Prekoncepció nélkül érkeztek Budapestre a nemzetközi választási megfigyelők, a szokásos módszertan alapján kísérik figyelemmel az áprilisi országgyűlési választás menetét - mondta Audrey Glover, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korlátozott választási megfigyelő missziójának vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodájának (ODIHR) szakértője kiemelte: a missziónak nem a választások eredménye fontos, hanem az, hogy az EBESZ-tagsággal vállalt kötelezettségeknek megfelelően érvényesüljön az egyenlőség, a tisztesség, a pártatlanság és a titoktartás elve, az eredményeket megfelelően összesítsék és átláthatóan tegyék közzé.

A delegáció feladata a választási folyamat technikai értékelése, a társadalom, a pártok és a kormányzat dolga, hogy miként hasznosítják a munkájukat - mondta.

Audrey Glover közölte: a Külügyminisztérium meghívására érkeztek Magyarországra, és - mint fogalmazott - az időzítés alapján lehetőségük lesz a teljes választási folyamatot nyomon követni.

Emlékeztetett: januárban egy úgynevezett szükségletfelmérő misszió járt Magyarországon, amely felmérte, milyen formában van szükség az EBESZ ODIHR választással kapcsolatos tevékenységére.

Tárgyaltak a Külügyminisztérium és a Nemzeti Választási Iroda képviselőivel, és ezek alapján a küldöttség azt javasolta, korlátozott választási megfigyelő missziót küldjenek Magyarországra, alapmunkatársi csoporttal és hosszú távú megfigyelőkkel.

Elmondta: az alap-munkacsoportnak 10 EBESZ-oszág 13 szakértője a tagja, van köztük például jogi, választási, kampányfinanszírozási szakértő, politikai elemző, média-, esélyegyenlőségi, nemzetiségi elemző.

A hét másik felében további tíz hosszú távú megfigyelő csatlakozik az alap-munkacsoporthoz, tíz különböző országból. Az ő megbízatásuk április 14-éig tart, és feladatuk, hogy nyomon kövessék a panaszok és fellebbezések elbírálását. A megfigyelők kétfős nemzetközi csapatokban fognak dolgozni, a választások napján pedig felkeresnek néhány szavazóhelyiséget is, de nem lesz rendszerszerű választási eljárás-megfigyelés.

A választási napot megelőzően a csapathoz az EBESZ parlamenti közgyűlésének képviselői is csatlakoznak.

A megfigyelő misszió az állami hatóságokkal, a pártokkal, a civilekkel, a média képviselővel is találkozni fog.

Audrey Glover kijelentette: munkájukban kiemelt figyelmet fordítanak a módosított jogi keretek végrehajtására, a választás adminisztrációjára, a kormányzati szervek tevékenységére, a kampányra, a nők és a kisebbségek részvételére, a médiára, valamint a panaszok és a fellebbezések kezelésére. Feladatuk a megfigyelés, nem a beavatkozás - magyarázta, hozzátéve: nem választási felügyelők vagy politikusok a delegáció tagja, hanem szakértők.

Arról is beszélt, hogy három hét múlva félidős jelentést tesznek közzé az addigi megfigyeléseikről, majd a választást követően sajtótájékoztatón osztják meg a tapasztalataikat. Végleges jelentésüket, amelyben ajánlásokat is megfogalmaznak, a választást követően nyolc héttel adják ki - közölte.

mti/para