Nyomulnak az oroszok Iránban is - újabb atomreaktorokat építenek

2014. március 12. - 11:58 | Külföld

Irán és Oroszország előszerződést kötött legalább két újabb, egyenként ezer megawattos atomerőműblokk orosz építésére Busehrben - jelentette be szerdán Behrúz Kamalvandi, az iráni atomenergia-szervezet szóvivője, akit az IRNA hivatalos hírügynökség idézett.

Oroszország már befejezte egy ezer megawattos blokk építését a Perzsa-öböl parti városban, és tavaly szeptemberben adták azt át hivatalosan az irániaknak. Teherán már akkor közölte, hogy a létesítmény bővítését tervezi Moszkva segítségével.

A Roszatom orosz atomenergetikai konszern sajtószolgálata szerdán azt közölte, hogy képviselőik Teheránban megtartották soros megbeszéléseiket Iránnal. Hozzátette, hogy nem tervezték újabb atomerőművek megépítéséről szóló megállapodás aláírását.

Kamalvandi azt mondta, hogy a megállapodást egy későbbi időpontban írják alá.

A Roszatom közleménye szerint az orosz cég és az iráni atomenergetikai szervezet rendszeresen tart konzultációt újabb atomerőműblokkok építéséről. Ez az együttműködés kölcsönösségi alapon történik, azzal a feltétellel, hogy tiszteletben tartják az Oroszországi Föderáció összes nemzetközi kötelezettségét.

"A napokban Teheránban megtartották a soros találkozót (az iráni féllel), amelyen a tárgyalás építő jellegű légkörben folyt, de a küldöttségek nem tervezték dokumentumok aláírását a megbeszélés befejeztével" - mondta a Roszatom képviselője.

Iráni tájékoztatás szerint a felek hamarosan megvitatják az ügylet műszaki és gazdasági feltételeit.

mti/para