Kaputelefonos pokolgéppel gyilkolt a maffia

2014. március 13. - 12:46 | Külföld

A kaputelefonba rejtette a pokolgépet működésbe hozó gombot a szicíliai maffia.

Kaputelefonos pokolgéppel gyilkolt a maffia

Toto Riina egykori keresztapa, a Cosa Nostra szicíliai bűnszervezet volt vezére elárulta, hogyan követte el a maffia a Paolo Borsellino szicíliai ügyész elleni 1992-es merényletet.

Az olasz hatóságok több mint húsz éve keresték arra a választ, hogy ki nyomta meg a robbanószerkezetet működésbe hozó gombot a Borsellino-gyilkosságban.

A maffia akkori vezetője, Toto Riina most felfedte titkot. A merénylet után fél évvel letartóztatott és azóta életfogytiglani büntetését töltő egykori keresztapa a milánói Opera börtön udvarán tett mindennapos séták során beszélt a merénylet részleteiről egyik rabtársának. Beszélgetésüket a maffiaellenes olasz hatóságok lehallgatták és most nyilvánosságra hozták, miután a másik rabot védelem alá helyezték.

Paolo Borsellino szicíliai maffiaellenes ügyész 1992 júliusában édesanyjához ment látogatóba. A palermói via d'Amelio utcában levő lakóháznál megnyomta a kaputelefont, amire az épület előtt leparkolt Fiat 126-os gépkocsi a levegőbe repült. Későbbi becslések szerint 100 kilogramm tritol volt benne. Borsellino és az őt kísérő öt rendőr a helyszínen meghalt. A merénylet két hónappal követte Giovanni Falcone szicíliai bíró felrobbantását az egyik palermói autósztrádán.

Riina azt állította, a pokolgép gombját maga Paolo Borsellino nyomta meg, mivel az indítószerkezet távirányítóját a kaputelefonba rejtették el. "Borsellino saját kezével végzett magával" - fogalmazott a volt keresztapa.

Ez az információ újdonságnak számít, mivel még a maffiának az igazságszolgáltatással együttműködő tagjai sem tudták eddig megmondani, ki és honnan hozta működésbe a Borsellinót és kíséretét meggyilkoló robbanószerkezetet.

De ki tudja ellenőrizni, hogy Toto Riina igazat mond-e vagy sem? - kérdezte a La Repubblica olasz napilap csütörtöki száma, amely szerint a Cosa Nostra egykori vezéralakja sohasem beszél hiába.
Az újság szerint a 83 éves maffiózó tudta, hogy beszélgetéseit lehallgatták. Szavai nem is rabtársának, hanem a hatóságoknak szóltak. Miért osztotta volna meg a maffia titkait a több mint húsz éve hallgató Toto Riina egy nála alacsonyabb rangú elítélttel? - vetette fel a La Repubblica című liberálsi napilap, amely szerint a büntetését szigorú feltételek között töltő Riina "féligazságaival" jobb feltételeket akar magának kialkudni. Abban reménykedne, hogy a hatóságok további maffiatitkokért cserébe hajlandóak lesznek egyezkedni vele.

MTI, -para

Címkék: maffiagyilkosság