Ellenzéki weblapokat tiltott be az orosz médiafelügyelet

2014. március 14. - 09:14 | Külföld

Az orosz állami médiafelügyelet betiltott csütörtökön három ellenzéki weblapot, s erre a sorsra jutott Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus blogja is.

A távközlést, az információs technológiát és tömegkommunikációt felügyelő hatóság (Roszkomnadzor) szóvivője, Vagyim Ampelonszkij az Interfax hírügynökséggel azt közölte, hogy az orosz főügyészség utasítására ezúttal a grani.ru, a kasparov.ru és az ej.ru oldalakat vették fel a tiltott hírforrások központi lajstromába.

A szóvivő által ismertetett indoklás szerint a szóban forgó honlapok "jogsértő tevékenységekre, valamint az előírásos rend megsértésével szervezett tömegrendezvényekre vonatkozó felhívásokat tartalmaznak".

A kasparov.ru Garri Kaszparov ellenzéki vezető, volt sakkvilágbajnok portálja, míg az ej.ru (Jezsednyevnij Zsurnal - Napilap) egy 2004 óta működő, orosz politológusok, közgazdászok és újságírók véleménycikkeit és elemző írásait közlő portál. A Grani.ru egy 2000 óta működő hírportál.

A főügyészség utasítására betiltották Alekszej Navalnij (neves orosz ellenzéki politikus) blogját is. A hatóság állítása szerint a blog sérti a bűnvádi eljárás miatt házi őrizetben lévő Navalnij ellen elrendelt korlátozó intézkedéseket.

A jegyzékbe vétel nyomán felszólították az érintett internet-szolgáltatókat, hogy haladéktalanul korlátozzák a megnevezett site-okhoz való hozzáférést.

Az intézkedés kapcsán az ellenzéki politikus ügyvédje, Vagyim Kobzev az Interfaxnak nyilatkozva cáfolta, hogy védence bármi módon megsértette volna a házi őrizet szabályait, ami indokul szolgálhatna a livejournal blogmotoron vezetett internetes naplójának betiltására. Mint mondta, a bíróság csak az ügyével kapcsolatos nyilvános közlésektől tiltotta el Navalnijt, s a házi őrizet szabályainak megsértése sem vonhatná maga után ilyen vagy olyan honlapok betiltását.

Emberi jogi aktivisták hosszú ideje panaszkodnak arra, hogy Vlagyimir Putyin harmadik elnöki mandátumának kezdete óta az országban számos, az internet szabadságát korlátozó törvényt hoztak.

mti/para

Címkék: Vladimír Putyin