Fukusima: új módszer a víz védelmére

2014. március 25. - 09:52 | Külföld

Föld alatti csatornarendszer épül, amely egyenesen a tengerbe vezeti a talajvizet.

Fukusima: új módszer a víz védelmére

A fukusimai halászok kedden beleegyeztek abba, hogy a három évvel ezelőtti atombalesetben megrongálódott atomerőmű közelében föld alatti csatornarendszer épüljön, amely egyenesen a tengerbe fogja elvezetni a talajvizet, még mielőtt sugárszennyezés érné.

A fukusimai halászok eddig határozottan ellenezték a tervet, tartva attól, hogy a hatóságok nem tudják majd szavatolni a tengerbe kerülő talajvíz tisztaságát, ami tovább növelné a vásárlók gyanakvását a térségben kifogott hal fogyaszthatósága iránt.

A kormány és a fukusimai erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco végül meg tudta győzni a halászokat. Nodzaki Tecu, a fukusimai halászvállalatokat tömörítő szövetség elnöke nem rejtette véka alá, hogy a halászok nehezen adták be a derekukat, "kínszenvedéssel" hozták meg döntést.

Jelenleg naponta mintegy 400 tonnával nő az erősen sugárszennyezett víz mennyisége a fukusimai erőműben - ennyi talajvíz szivárog be a reaktorok alatti helyiségekbe, keveredve azzal a vízzel, amelyet a három megrongálódott reaktor hűtésére használnak. Ezeknek a reaktoroknak a magja olvadt meg a 2011 márciusában történt földrengés és szökőár miatt bekövetkezett atombaleset idején. A csatornarendszer megépítésével a negyedére csökkentenék a beömlő vízmennyiséget.

Emellett a talajvíz beszivárgását az erőműbe úgy akarják teljesen megállítani, hogy a föld alatt megfagyasztják. Az erőmű körüli hatalmas föld alatti jégfal kialakításának munkálatai júniusban kezdődnek, és csaknem 500 millió dollárra rúgnak.

A hatóságok azt ígérik a halászoknak, hogy folyamatosan mérni fogják a tengerbe irányított talajvíz sugárszennyezettségét, és szigorúbbak lesznek a határértékeket illetően is: a sugárzó trícium megengedett mennyisége negyvenszer alacsonyabb lesz a jelenleginél.

mti, -para