New Yorkban elítélték bin Laden vejét

2014. március 26. - 19:12 | Külföld

Bűnösnek találta egy New York-i esküdtszék Oszama bin Laden néhai szaúdi iszlamista terrorista vezér vejét abban, hogy részt vett egy amerikaiak meggyilkolására szövetkezett összeesküvésben, valamint abban, hogy az al-Kaida terrorszervezet szóvivője volt.

New Yorkban elítélték bin Laden vejét

Szulejmán Abu Gaisz kuvaiti imám az al-Kaida legmagasabb rangú vezetője, akit eddig az Egyesült Államokban bíróság elé állítottak.

A bírói ítélethirdetést szeptember 8-ra tűzték ki. Az elítéltre életfogytiglani szabadságvesztést szabhatnak ki, mivel az esküdtek bűnösnek találták az amerikaiak meggyilkolására és az al-Kaida szervezett összeesküvésben, valamint a terrorszervezet támogatásában is.

Stanley Cohen, Gaisz ügyvédje bejelentette, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. Szerinte nincs rá bizonyíték, hogy ügyfele tudott volna az esküvésekről.

Preet Bharara szövetségi ügyész közleményt adott ki, amelyben leszögezte, hogy elítélt több volt, mint "az al-Kaida propagandaminisztere". Gaisz órákkal a 2011. szeptember 11-i terrortámadások után - bin Laden utasítására - egy videofelvételen agitált amellett, hogy minél többen csatlakozzanak a terrorszervezethez és gyilkoljanak amerikaiakat.

A 48 éves Gaiszot tavaly fogták el Jordániában. Első fokú tárgyalása három hétig tartott. Az elítél ártatlannak vallotta magát és tagadta, hogy az al-Kaida toborzójaként tevékenykedett volna. Azt hangoztatta, hogy szerepe vallási jellegű volt és hogy csak arra bátorította a muszlimokat, hogy szálljanak szembe elnyomóikkal.

mti/para