Újabb nagyerejű földrengés Chilében - cunamiriadót rendeltek el!

2014. április 3. - 07:39 | Külföld

Nagy erejű földrengés rázta meg ismét szerda éjszaka Chilét: a 7,8-es erősségű földmozgás központja viszonylag kis távolságra volt az egy nappal korábbi 8,2-es fokozatú földmozgás epicentrumától.

Újabb nagyerejű földrengés Chilében - cunamiriadót rendeltek el!

Az amerikai földtani intézet első jelentésében 7,4-esnek becsülte az utórengés erejét. A földrengés fészke ezúttal is tíz kilométerre volt a tengerfenék alatt, mindössze 19 kilométerre délre Iquique bányászvárosától. A keddi földrengés 99 kilométere északnyugatra volt ugyanettől a településtől, és hat emberéletet követelt.

A chilei haditengerészet és a perui hatóságok is cunamiriadót rendeltek el. Chilében elővigyázatosságból újra evakuálták a part menti térségben lakókat. A helyi média szerint az előző napi földrengés okozta károkat felmérő Michelle Bachelet chilei elnöknek is el kellett hagynia szállodáját az észak-chilei Aricában.

Károkról és áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek. Helyszíni jelentések szerint az újabb erős földlökés után az emberek sietve hagyták el otthonaikat. Megremegtek az épületek a Peru déli részén fekvő Tacna éa Arequipa városokban is.

Chile a geológusok által a csendes-óceáni tűzgyűrűnek nevezett térségben fekszik, ahol rendkívül intenzívek a földmozgások. A legutóbbi nagy erejű – 8,8-as fokozatú – földrengést 2010. február 27-én regisztrálták Chilében. A természeti katasztrófának akkor 526 halottja volt. Az országban csak az elmúlt hatvan évben 40 718 ember halálát okozták földrengések. A valaha mért legsúlyosabb földrengés ugyancsak Chilében volt: az 1960-as 9,5-es fokozatú földrengésben ötezernél többen haltak meg.

MTI/para