Tovább drágulhat a cukor

2014. április 4. - 07:58 | Külföld

Az elmúlt két hónapban mintegy 15 százalékkal drágult a cukor, és további áremelkedést vetít előre a világ cukortermelésének több mint egynegyedét adó Brazíliát sújtó aszályos időjárás, valamint a második legnagyobb cukorexportőr Thaiföld politikai feszültségei miatt várható kínálatcsökkenés - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt az MTI-vel.

Tovább drágulhat a cukor

Kiemelik: ötven éve nem látott szárazság sújtotta az év elején Brazíliát, emiatt a nedves földet kedvelő cukornádból is kevesebb termett eddig a 2013. október 1-jétől 2014. szeptember 30-áig tartó szezonban, mint az előző évben.

A cukornádból most már több etanolt állítanak elő, mint cukrot. Ebben a szezonban csak a termés 45 százalékából lesz cukor, ez 5 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban - tette közzé az ausztrál Agrárgazdasági és Erőforrás-gazdálkodási Tudományok Hivatala (ABARES). Ennek megfelelően a világ cukortermelése hároméves növekedést követően most először csökkent, az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) előzetes adatai szerint 1 millió tonnával, 175 millióra.

Brazília a világ legnagyobb cukortermelője az előző szezonban előállított 38,8 millió tonnával, a dél-amerikai országot India (25,5 millió tonnás termeléssel) és Kína (14,8 millió tonnával) követi. Az Európai Unió cukortermelése 16 millió tonnát tett ki a 2013 szeptemberében záruló szezonban, majdnem 600 ezerrel kevesebbet, mint az egy évvel korábbi szezonban.

Az Európai Unióhoz való csatlakozást követően Szlovákia visszaadta a cukorkvóta nagy részét, emiatt az ország éves cukortermelése a töredékére csökkent. Mivel a hazai fogyasztáshoz szükséges cukormennyiség túlnyomó többségét importálni kell, a világpiaci árak nagymértékben befolyásolják a hazai cukorárakat.

A cukor a brazíliai szárazság miatt jelenleg közel 15 százalékkal többe kerül, mint két hónappal korábban és a szakemberek szerint az év végéig további 10-15 százalékkal is emelkedhetnek a nádcukorárak.

(MTI)