VÁLASZTÁS: Olcsó trükkel próbálták nehezíteni Bajnaiék eredményváróját?

2014. április 6. - 08:30 | Külföld

Elbontotta a Madách tér és a Rumbach Sebestyén utca torkolatában lévő kordonokat - tucatnyi aktivista segítségével - Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője vasárnap reggel.

VÁLASZTÁS: Olcsó trükkel próbálták nehezíteni Bajnaiék eredményváróját?

A volt miniszterelnök a kordonbontás után sajtótájékoztatón azt mondta, "tisztességtelen, pitiáner és hazug" dolog volt a kivitelezőtől és az önkormányzattól, hogy kordonnal kerítette el azt a területet, amelyre ők korábban már bejelentették: ott fogják várni a választási eredményeket.

Hozzátette: ez ugyanolyan tisztességtelen lépés volt, mint amilyen maga a választási rendszer, amelyben "nagystílű manipulációk" is vannak. A kordonbontással jelezni akarták: élni fognak a jogukkal, elmennek szavazni, és este az eredetileg meghirdetett helyre, a Madách térre várják szimpatizánsaikat, ott várják majd az eredményeket. "Élni akarunk a jogainkkal, élni akarunk azzal a lehetőséggel, hogy egy szabad európai országban élhessük az életünket" – magyarázta.

A kordonbontás ideje alatt a területen ott volt néhány rendőr is, de nem avatkoztak közbe.

Bajnai: A részvételi arányon múlik a kormányváltás

Sorsdöntőnek nevezte az országgyűlési választást Magyarország szempontjából Bajnai Gordon vasárnap reggel Budapesten, miután leadta szavazatát. Az Együtt-PM szövetség vezetője szerint akkor lehet kormányváltás, ha elég magas lesz a részvételi arány.

Az ellenzéki politikus reggel 6 óra után néhány perccel másodikként érkezett a lakóhelye szerinti budai szavazókörbe, ám miután megkapta a szavazólapokat, elsőként dobta be a borítékot az urnába. Ezután a szavazókörtől a jogszabályoknak megfelelő távolságban nyilatkozott újságíróknak. Azt mondta, a választás tétje az, hogy Ukrajna felé sodródik az ország vagy elindul egy rögös úton Ausztria felé.

Bajnai Gordon szerint tisztességtelen és aljas a választási rendszer - amely olyan, mintha a Fidesz 100 méteres síkfutásban, a "kormányváltó erők" pedig 400 gáton indulnának -, ennek ellenére lát esélyt a változásra. "Győzelmet várok" - mondta.

Az Együtt-PM szövetség vezetője megismételte korábban is hangoztatott álláspontját, amely szerint aki nem a "kormányváltókra" szavaz vagy aki nem megy el szavazni, az Orbán Viktor maradására szavaz.

MTI/para