Orbán Viktor és a Jobbik egyértelmű győzelméről írnak a hírügynökségek

2014. április 7. - 09:51 | Külföld

Egyértelmű választási győzelmet aratott Orbán Viktor miniszterelnök a nemzetközi hírügynökségek első értékelései szerint

Orbán Viktor és a Jobbik egyértelmű győzelméről írnak a hírügynökségek

A dpa német hírügynökség budapesti keltezésű tudósításában idézte Bajnai Gordonnak, az Együtt-PM szövetség vezetőjének nyilatkozatát, aki elismerte az ellenzék vereségét és kijelentette, hogy "ebben a struktúrában a magyarok többségének nem tudtak valós alternatívát kínálni".

A dpa szerint az Orbán-kormány ugyanakkor "a demokrácia- és piacpolitikai szempontból kétséges törvények elfogadásával az elmúlt években ismételten aggodalmakat váltott ki az EU-ban". A hírügynökség azt hangoztatta, hogy Orbán a médiahatóságnak "több lehetőséget adott a közmédia pórázon tartására, a magyar jegybank gyakorlatilag nem független a kormánytól, és az új alaptörvény megköti a jövendő kormányok kezét az adó- és jövedelempolitikában."

Kitért arra, hogy a szomszédos országokban élő mintegy 200 ezer választásra jogosult magyar zömmel Orbán Viktort támogatta, aki lehetővé tette számukra a magyar állampolgárság megszerzését állandó magyarországi lakóhely nélkül.

Az APA osztrák hírügynökség kiemelte, hogy a miniszterelnök pártjának négy év után ismét sikerült jelentős győzelmet aratnia. Még a kétharmados többség is újra biztosítottnak látszik, ha csak egyetlen mandátummal is, ha a választókörzetekben drámai változások nem történnek.

A jelentés szerint az eredmény mindazonáltal nem meglepő, már jóval a választások előtt jelentős Fidesz-győzelmet vártak, csak annak mértékében tértek el az elemzői vélemények. A választási térképen Magyarország - akár 2010-ben - szilárdan "narancsszínű" kezekben van - írta az osztrák hírügynökség.

A Reuters brit hírügynökség jelentésében azt emelte ki, hogy Orbán az elmúlt négy évben ismételten összeütközésbe került az Európai Unióval és a külföldi befektetőkkel unortodox politikája miatt, és a vasárnapi választás után az üzleti világ arra készül, hogy "a kiszámíthatatlan, és egyesek számára ellenséges intézkedések újabb korszaka következik." De sok magyar számára Orbán, a kommunizmus ellen küzdő egykori ellenzéki a nemzeti érdekek bajnoka - írta. Őrülnek annak is, hogy kormányzása alatt a személyi jövedelemadó mellett csökkentek a háztarrások rezsiköltségei.

A Reuters kiemelte a Jobbik jó szereplését, amit Európában szoros figyelemmel követnek, próbálva következtetni arra, hogy a májusi európai parlamenti választásokon milyen eredmény várható a hasonló szélsőjobboldali pártoktól, köztük a francia Nemzeti Fronttól és a holland Szabadság Párttól.

Cas Mudde, az amerikai Georgia Egyetem tanára a hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott: az eredmények ismeretében a Jobbik lett a legerősebb szélsőjobboldali párt az EU-ban, felülmúlta az osztrák Szabadság Párt tavalyi, ugyancsak kimagasló eredményét is.

A jelentés utalt az Orbán-kormány elmúlt négy évi intézkedéseire, a magánnyugdíjpénztárak államosítására, a válságadókra és a bankadóra, a devizahitelesek érdekében a pénzintézetekre rótt terhekre. Orbán újraválasztása esetére hasonló intézkedéseket ígért, az üzleti világ arra számít, hogy a bankszektor nagy szeletei kerülnek állami kézbe, és nagyobb terhek fognak nehezedni a külföldi szolgáltatókra. "A kiszámíthatatlan politika kihathat a forint árfolyamára, különösen ha a jegybank tovább csökkenti a már amúgy is rekord alacsonyságú kamatlábat" - hangoztatta Reuters, hozzátéve: Orbán politikája segített a magyaroknak kikerülni a recesszióból, de egyes közgazdászok szerint elriaszthatja a befektetőket, akikre az országnak szüksége van a hosszú távú növekedéshez.

A választás mélypontra juttatta a baloldalt, amelynek kezéből a Fidesz 2010-ben kiragadta a kormányrudat. Egyes magyarok azonban aggódnak, hogy hiteles kihívó híján Orbán "túl sok hatalmat koncentrálhat a kezében."

- mti/para -