Országgyűlési választás 2014 - EBESZ-megfigyelők: valódi választási lehetőség volt, de előnyt élvezett a kormánypárt

2014. április 7. - 16:57 | Külföld

A magyar választóknak valódi választási lehetőségük volt a vasárnapi országgyűlési választáson, de a kormányzó párt több szempontból is előnyt élvezett - mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelője hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Adao Silva, az EBESZ megfigyelői küldöttség különleges koordinátora, portugál parlamenti képviselő kijelentette: a választás folyamata áttekinthető volt, széleskörű választási lehetőséget biztosított és hatékony volt a lebonyolítás is. Mindazonáltal a kormányzópártnak volt előnyös az elfogult média, a korlátozó jellegű kampányszabályozás, valamint az, hogy a kampányban gyakran elmosódott a vezető párt és az állam közötti határ - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a választás jogi hátterét az elmúlt időben jelentősen átalakították, hol jobb, hol rosszabb irányba változtatták meg, és ez a fékek és ellensúlyok rendszerét is érintette.

A szakértő szerint rendben volt a jelöltek nyilvántartásba vétele, de szinte alig voltak női jelöltek, és a nemek közötti egyensúllyal nem sokat foglalkoztak programjukban a pártok.

Adao Silva arra is kitért, hogy a külföldön élő szavazók esetében kétféle választási eljárás volt, ami aláásta az egyenlő választójog elvét.

A kampány visszafogott volt, különösen vidéken - mondta. Úgy vélte, a közszolgálati média eleget tett ugyan annak a kötelességének, hogy ingyenes adásidőt biztosítson a versengő pártoknak, de ennek korlátozott volt a hatása.

Jenny Hilton, az EBESZ Parlamenti Közgyűlés küldöttségének elnöke megállapította, hogy a választás nyugodt és pozitív légkörben zajlott le, azonban úgy értékelte, hogy a kisebbségek - köztük a nagyszámú roma kisebbség - nagyrészt láthatatlanok maradtak a választási eljárás során. A pozitív diszkrimináción alapuló szabályozások lehetővé tették számukra, hogy egy külön választási eljárás keretében regisztráljanak, ugyanakkor nyilvánosan kellett nyilvántartásba vetetniük magukat - idézte fel. Mivel pedig a nemzetiségi listás szavazólapok csak egy választási lehetőséget tartalmaztak, ez leszűkítette a nemzetiségi listás szavazók választási lehetőségeit és a választások titkosságának elve is sérült - mondta. Összegezve úgy vélekedett, hogy a pozitív diszkriminációs intézkedések nem növelték sem a kisebbségek láthatóságát a választásokon, sem a részvételt.

A választókerületek számának csökkentését széles körben pozitív fejleményként értékelik - jegyezte meg. Kedvezően értékelte a választókerületek méretének kiegyenlítésére való törekvést is, de hozzátette: felmerültek aggályok azzal kapcsolatban, hogy a választókerületeket részben önkényesen szabták át.

Az EBESZ Parlamenti Küldöttség tisztségviselője emellett kijelentette: az átjelentkezők szavazóhelyeinek egy részében kialakult nagy várakozási időt gondosabb tervezéssel és nagyobb előrelátással meg lehetett volna előzni.

Audrey Glover nagykövet, az EBESZ/ODIHR (Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala) korlátozott választási megfigyelési missziójának vezetője kiemelte: a delegáció célja a választás megfigyelése volt a nemzetközileg elfogadott demokratikus szabályok, az EBESZ-tagállamok vállalásai, a nemzetközi normák és a nemzeti előírások alapján. A megfigyelők heteken át vizsgálódtak, tanulmányozták a magyarországi jogi hátteret, a médiakörnyezetet, találkoztak a választás lebonyolításának illetékeseivel, a pártok, a civil szféra és a média képviselőivel, valamint választópolgárokkal is.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon rengeteg új jogszabályt hoztak rendkívül rövid idő alatt. A mintegy nyolcszáz új törvényt és lényegi változást hozó jogi átalakítás példa nélküli - tette hozzá.

Audrey Glover úgy látja, az, hogy egyre több Fideszhez közel álló üzletember vásárol médiumokat, aláásta a médiapluralizmust, öncenzúra alakult ki az újságírók között, továbbá a politikai egyensúly hiánya figyelhető meg a Médiatanácsban.

Az eseményen kiadott közleményben azt írták, hogy a kampányfinanszírozásra vonatkozó új szabályozás előremutató, de egyes kérdéseket továbbra is szabályozni kell, így "a harmadik fél" által folytatott kampánytevékenységet is.

A nemzetközi megfigyelők végleges jelentése - ajánlásokkal kiegészítve - két hónap múlva készül el.

mti/para