Országgyűlési választás 2014 : Orbánék nyertek, de nem biztos a kétharmad

2014. április 7. - 08:00 | Külföld

A Fidesz nyert, de a választás legfontosabb kérdésére egyelőre nincs válasz: nem tudni, meglesz-e a kétharmada a kormánynak. A vasárnap éjszaka délelőttjét és délutánját leginkább az átjelentkezők tömege miatt kialakult tumultus uralta. Orbán este tíz után már bejelenthette híveinek a győzelmet. Az ellenzéki összefogás vezetői más-más hangot ütöttek meg: Mesterházy a tisztességtelen választási eljárást okolta, Bajnai szerint nem volt vonzó a szövetségük, Gyurcsány óvott az egymásra mutogatástól - írja az Index.

Országgyűlési választás 2014 : Orbánék nyertek, de nem biztos a kétharmad

Noha vasárnap este kilenc körül az utolsó szavazókörök is bezártak, és eldőlt, hogy a Fidesz újabb négy évre felhatalmazást kapott a kormányzásra, egy igen fontos kérdés még napokig megválaszolatlan marad. Nem lehet tudni, hogy – támogatottsága jelentős csökkenése ellenére, a választási rendszer átírásának köszönhetően – továbbra is kétharmados többsége lesz-e a kormánypártnak.

A kétharmad ráadásul különös módon a Simon-botrányon múlhat. Pontosabban annak a szavazókörnek az eredményén, ahol eredetileg a volt szocialista elnökhelyettes indult volna. Helyette végül Kunhalmi Ágnes lett a baloldali jelölt. Ő a szavazatok 98,68 százalékának összeszámolása után 22 szavazattal van lemaradva a fideszes jelölt mögött. És hogy mikor lesz 100 százalékos feldolgozottság? Napok múlva. Ugyanis az állandó magyarországi lakcímmel jelentkezők akkor is szavazhattak saját lakhelyük jelöltjére, ha a választás napján nem tartózkodtak lakóhelyükön. Ezért minden választókerületben kijelöltek egy szavazókört, és az ott leadott szavazatokat most vasárnap nem számolták meg. Ezekhez teszik hozzá az átjelentkezéses szavazatok borítékjait is.

De ebben a körzetben nemcsak az átjelentkezős szavazatok fordíthatják meg az eredményt, hanem az is, ha újraszámolják a 383 érvénytelen szavazólapot. És ez azért fontos, mert a Fidesz a dolgok mostani állása szerint az éppen a kétharmadot jelentő 133 mandátummal rendelkezhet (96 egyéni és 37 listás). Ha viszont Kunhalmi nyer, akkor a Fidesznek 132 mandátuma van, és nincs kétharmada, ha nem nyer, akkor pedig van. (Szoros választókerület van még néhány, de azokban 200-300 szavazat különbségek vannak, így igen csekély a valószínűsége, hogy azokban megforduljon az eredmény.)

Hétfő hajnali háromkor, 98,86 százalékos feldolgozottságnál így nézett ki az új parlament összetétele:

Index