Országgyűlési választások: Orbán a populiusta kiskirályok között

2014. április 7. - 14:11 | Külföld

Interaktív térképre helyezte a világ autokrata vezetőit a német Die Welt online kiadása. A térképre felkerült Orbán Viktor magyar kormányfő is, többek között Putyinnak, Berlusconival, Chávezzel és Erdogannal együtt – írja a HVG.

Országgyűlési választások: Orbán a populiusta kiskirályok között

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel, Silvio Berlusconi volt olasz kormányfővel, Hugo Chávez egykori venezuelai elnökkel, Abdel Fattah esz-Szíszivel, a Mohamed Murszi elnököt megbuktató egyiptomi vezérkari főnökkel és Narendra Modival, a ma kezdődő indiai választások nagy esélyesével helyezi egy csapatba Orbán Viktor magyar kormányfőt a Die Welt német lap online kiadása, mely egy látványos interaktív térképpel szemlélteti a világ "autokrata vezetőit".

"Sok országban autokrata vezetőkért rajonganak, a tiszta irányvonalak és az erős kormányzás az emberek számára fontosabb, mint a demokratikus jogok, és ez már rég nem csak az egzotikusnak tekintett nemzetek esetében van így" – írj a a lap a "Sóvárgás egy erős kéz után" című cikkében.

Orbán Viktor nevére kattintva a Die Welt térképén rövid leírást találhatunk a magyar kormányfőről, aki a lap szerint 1989-ben a vasfüggöny lehullása utáni időszakban áhított jólét és a szabadság ígéretéről beszélt, ezzel pedig "sztár lett".

A jólét azonban nem valósult meg, a magyar emberek 70 százaléka nem él jobban, mint a kommunizmusban – írja a lap. A szabadsággal kapcsolatban úgy fogalmaznak: az EU sok magyar szemében az új Oroszország lett, vagyis az új ellenség: "egy külső hatalom, ami meg akarja szabni, mit csináljon Magyarország".

"És megint Orbán volt az, aki a néphangulatot meghatározta: egy nemzeti újraébredés szószólója lett, a rendszerváltás utáni káosz ellen erős központosítással küzdött" – olvasható a cikkben.

HVG