Országgyűlési választás 2014: Mit írnak a szlovákiai, olasz és osztrák lapok

2014. április 8. - 13:11 | Külföld

Az összes vezető szlovákiai lap - némelyikük több írásban is - foglalkozott kedden a vasárnapi magyarországi parlamenti választások eredményeivel és várható kihatásaival.

Magyarországot ismét a Fidesz és Orbán Viktor vezeti majd, akinek kormányzása idején fokozatosan eltűntek a magyar befektetések Szlovákiából - írta "Orbán előnyben van Szlovákiával szemben" című cikkében a Hospodárské Noviny (HN). Bár Magyarország gazdasági szempontból "nem áll a legjobban", s az országban a külföldi befektetések mértéke nem haladja meg a várakozásokat, még mindig "jobb helyzetben van", mint Szlovákia - véli a HN, ami szerinte azzal is összefügg, hogy Magyarországon kisebb a társasági adó.

A HN egy másik cikkében megszólaltatott elemző szerint Orbán Viktor kormányzása idején többször jelentősen gyengült a forint árfolyama, ami véleménye szerint a jövőben is folytatódhat. Az elemző szerint amennyiben a választásokat a szocialista ellenzék nyerte volna, "populista programjuk komoly gondot jelentett volna" a magyar költségvetésnek.

A Pravda keddi kiadásában Štefan Markuš, Szlovákia volt budapesti nagykövete értékeli a választásokat. Véleménye szerint a Fidesz "előrelátó módon" főként a választási törvény módosításával biztosította győzelmét. A csoda, amire az ellenzék várt, nem következett be - jegyezte meg.

A pártlistákra leadott szavazatok alapján a Fidesz-KDNP elmaradt saját 2010-es eredményétől - hangsúlyozta a pozsonyi liberális Sme magyar témákkal foglalkozó kommentárírója. Peter Morvay szerint az új magyar választási törvénnyel "a Fidesz bebiztosította, hogy kevesebb szavazatból többet mandátumot szerezzen magának."

Megérdemelt kudarc címmel közölt írást a liberális Der Standard című osztrák napilap. A publicista, Paul Lendvai szerint a választások kimenetele Orbán személyes győzelme és a szocialista-liberális ellenzék megérdemelt fiaskója. A szerző úgy véli, a Fidesz-kormány számára a "leghatásosabb segítség" a szocialista ellenzéktől érkezett. A jövő számára intő jelnek nevezi a roma- és zsidóellenes Jobbik majdnem 21 százalékos eredményét. A nacionalista és romaellenes kampány, valamint a Horthy-korszak antiszemita és idegengyűlölő szerzőinek népszerűsítése hozzájárult a Jobbik sikeréhez. A Horthy-korszakot idéző kultúr- és médiapolitika tudatos és jelképes felidézése számos baloldali, független liberális és konzervatív szavazót nyugtalanít - írja a szerző. Lendvai a Fidesz kormánycsapatát "szakmailag harmadosztályúnak" nevezi, akikben a dilettantizmus a határtalan populizmussal keverik. A magyar származású osztrák publicista utal az MSZP-t a választások előtt végleg diszkreditáló titkos számlák ügyére és úgy ítéli meg, hogy egy radikális őrségváltás, új arcok és a pártot átható korrupció felszámolása nélkül Orbán nemcsak további négy évig fog kormányozni, hanem olyan hosszú ideig, mint Putyin.

Magyarországon nem a politikát, hanem a gazdasági fenntarthatóságot illetően merülnek fel kétségek - kommentálta az IlSole24Ore című olasz gazdasági napilap a magyar választási eredményeket.

Az újságnak nyilatkozó Dan Bucsa, az olasz UniCredit csoport gazdasági szakértője csekélynek nevezte a magyar gazdasági növekedés esélyeit, és kijelentette, hogy 2030 előtt nem várható az euró bevezetése.

A Corriere della Sera konzervatív napilap azt a választ idézte, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök a hétfői nemzetközi sajtótájékoztatón adott az olasz újság tudósítójának: "A Fidesz a garancia azzal a veszéllyel szemben, hogy olyan szélsőséges pártok, mint a Jobbik, túlzott befolyáshoz jussanak a magyar közéletben".

A katolikus L'Avvenire cikkének az Orbánnak a szélsőjobbal kell számolnia címet adta. Az olasz püspöki kar napilapja szerint a "Jobbik erősödése nem jó előjel a májusi európai választásokra.

Magyarország Európa új fala - írta az Il Fatto Quotidiano keddi nyomtatott száma, mely szerint Budapestet Európa-ellenes erők uralják.

mti/para