Akárcsak a szlovákiai Helsinki Bizottság, Orbánék sem értik Malina Hedvig zaklatásását

2014. április 9. - 13:26 | Külföld

Az Orbán-kormány nemzetpolitikai államtitkársága értetlenül áll az előtt, hogy a szlovák igazságszolgáltatás 2014-ben is azt tartja egyik legfontosabb feladatának, hogy az időközben már magyar állampolgárságot szerzett Malina Hedviget zaklassa.

Akárcsak a szlovákiai Helsinki Bizottság, Orbánék sem értik Malina Hedvig zaklatásását

Ezt szerdán közölték az MTI-vel kiemelve: érthetetlen számukra a vádemelés, hiszen a szlovák kormány már egyszer nyilatkozatban kért bocsánatot Malina Hedvig ügyével kapcsolatban, miszerint az eljárás során sérülhettek az Emberi Jogok Európai Egyezményében biztosított jogai.

Felháborító és szakmailag is elfogadhatatlan, hogy az utóbbi időben az ügyészség több alkalommal is berendelte elmeorvosi vizsgálatra azzal az indokkal, hogy fel akarják deríteni milyen elmeállapotban volt Hedvig az őt ért támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején, most pedig egy képtelen váddal illetik, és teszik tönkre a kialakulóban lévő családi békét - fejtette ki az államtitkárság.

Mint írták, teljes mértékben egyetértenek a szlovákiai Helsinki Bizottság állásfoglalásával, és kérik, hogy az ügyben illetékes szlovák hatóságok a rendelkezésre álló bizonyítékokat egyenként és összességükben is józanul és tárgyilagosan értékeljék, és vessenek véget a kétgyermekes családanya zaklatásának.

A szlovákiai Helsinki Bizottság hétfőn eljutatott közleményében alaptalannak nevezte a Malina Hedvig ellen felhozott vádakat és a bizonyítékok tárgyilagos értékelésére szólította fel a szlovák hatóságokat.

A szlovák főügyészség a múlt héten kezdeményezett vádemelést hamis tanúzás miatt Malina Hedvig ellen a nyitrai járásbíróságon. A nő ellen - akit vallomása szerint 2006-ban Nyitrán azért vertek meg, mert magyarul beszélt az utcán - 2007-ben azért indított eljárást a főügyészség, mert a rendőrség, arra a következtetésre jutott, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy a nő vallotta.

mti/para