Szlovák trikolort égettek Tbilisziben!

2014. április 10. - 08:48 | Külföld

Az Ororszország ellen tiltakozók tévedésből egy szlovák koszorún lévő szalagot égettek el a grúziai Tbilisziben, mivel orosznak hitték.

Orosz hírügynökségek informáltakl róla, hogy orosz trikolornak vélték a grúzok egy emlékműhöz kihelyezett koszorún lévő szalagokat, ezért gyújtották fel.

A grúz külügyminisztérium elítélte a cselekedetet, és reményét fejezte ki, hogy valóban tévedésből történt.

Az incidens Tbiliszi központjában, a grúz parlament épülete közelében történt. Pártok és mozgalmak képviselői gyűltek itt össze, hogy megemlékezzenek a szovjet haderők által szétvert szovjetellenes tüntetés 25. évfordulójáról. A 20 áldozat emlékére emelt emlékműnél meglátták a koszorút az oroszra emlékeztető szlovák trikolorral, és úgy döntöttek, hogy felgyújtják a szalagot. Csakhogy a koszorút egy nappal korábban a szlovák kormánydelegáció helyezte el ugyanott.

Az Interpressnews sajtóügynökség az orosz RIA Novostira hivatkozva közölte, hogy a történtekért Beso Gazdellani grúz kormányhivatalnokot tartják felelősnek, aki viszont ezt elutasította, és szerinte a szlovák kormánydelegáció a hibás. Úgy véli, nem kellett volna a koszorúra helyezni a szalagot, amely az orosz trikolorra emlékeztet. "Tudniuk kellett volna, hogy milyen reakciót válthat ez ki" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy nemcsak az ő ötlete volt a szalag felgyújtása. "Senkinek nem kell bocsánatot kérnie. Félreértés történt a szlovák delegáció hibájából.

TA3/para

Címkék: zászlóégetés