Kicsalták a magyar nőket Angliába, hogy pakisztániakkal kössenek házasságot

2014. április 14. - 17:47 | Külföld

Magyar nők és pakisztáni állampolgárságú illegális bevándorlók álházasságának szervezése címén ítélték több évi börtönre egy magyar-pakisztáni társaság tagjait Angliában - közölte hétfőn a brit belügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint az ügy felgöngyölítése a brit és a magyar bűnüldöző hatóságok sikeres együttműködésének eredménye.

A társaságot egy magyar és két pakisztáni férfi irányította. Magyarországról három nőt csaltak Angliába, ahol tavaly pakisztániakkal kényszerítették őket álházasság megkötésére.

Az észak-angliai Bolton város koronabíróságán most befejeződött tárgyaláson a vád részéről elhangzott, hogy a budapesti illetőségű három nő nem tudta, mi vár rá, amikor megérkezett Angliába.

Dave Magrath, a brit belügyminisztérium bevándorlással kapcsolatos bűnügyi vizsgálati osztályának vezetője a közleményben hangsúlyozta, hogy a magyar nőket hamis ígéretekkel csalták Nagy-Britanniába. Magrath szerint a brit hatóságok az Europollal és a magyar rendőrséggel szoros együttműködésben számolták fel a most rács mögé küldött bandát.

James Brokenshire, a belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára szintén méltatta, hogy a brit és a magyar hatóságok együttműködésének eredményeként sikerült elfogni az embercsempészeket. Brokenshire szerint ez annál is inkább üdvözlendő, mivel a modernkori rabszolgaság globális probléma.

A banda magyar tagját a brit belügyminisztérium hétfői tájékoztatása szerint négy és fél év börtönre ítélték, a két pakisztánira hat év három hónap, illetve három év szabadságvesztést róttak ki.

Nagy-Britanniában nem ez az első olyan álházassági büntetőügy, amely magyar állampolgárokat érint.

Walesben három éve két magyar nőt tíz hónap, illetve fél év börtönre ítéltek, miután pénzért szerveztek álházasságot egy illegális bevándorlóval. Az akkor elítélt magyarok egyike 400 font (150 ezer forint) ellenében vállalta, hogy felségül megy egy pakisztáni fiatalemberhez, akinek diákvízuma lejárt, és az álházassággal remélte meghosszabbítani nagy-britanniai tartózkodási engedélyét. A másik elítélt magyar a szervező volt. A pakisztáni férfi 12 hónap börtönt kapott.

A magyar "menyasszonyt" annak idején a házasságkötő teremből, fehér esküvői ruhájában vitték el megbilincselve, még mielőtt a frigy megköttetett volna.

MTI/para