Lenint isteníti még mindig az oroszok többsége

2014. április 22. - 19:09 | Külföld

Az oroszok több mint fele, azaz 51 százaléka úgy gondolja, hogy Vlagyimir Iljics Lenin, a Szovjetunió alapítója pozitív szerepet játszott az ország történelmében, s ez az eredmény 11 százalékkal magasabb, mint 2006-ban - olvasható egy kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásban.

Lenint isteníti még mindig az oroszok többsége

A Levada Központ, az egyik vezető orosz közvélemény-kutató intézet márciusi felmérése rámutat, hogy a lakosság 38 százaléka "inkább pozitívan", 13 százalékuk "teljes mértékben pozitívan" értékeli Lenint.

Az Oroszország 45 szövetségi körzetében, 1603 ember részvételével elvégzett reprezentatív kutatás során a megkérdezettek mindössze 26 százaléka vélekedik "inkább negatívan" vagy "határozottan negatívan" a Szovjetunió alapítójáról, míg ez az arány egy 2006-ban elvégzett, hasonló közvélemény-kutatásban még 36 százalék volt.

Az 55 éven felüliek közel hatvan százaléka nagyra tartja Lenint, az egykori bolsevik vezető népszerűsége azonban a harminc év alattiak körében is negyven százalék körül mozog - mondta Alekszej Levinson, a kutatóintézet szociológusa.

A Kreml az utóbbi időben a szovjet rendszer emlékének állandóságát kifejező szimbólumokra támaszkodik, és ezzel különösen a Lenin iránti érdeklődést fokozza - magyarázta a szociológus.

A napra pontosan 144 évvel ezelőtt kitört bolsevik forradalom atyjának bebalzsamozott holtteste 1924-es halála óta a moszkvai Vörös Téren található mauzóleumban fekszik. A Szovjetunió 1991-ben bekövetkezett összeomlása után már felmerült az orosz vezetésben, hogy eltemetik az időközben rossz állapotba került holttestet, ám ezt akkor még nem merték kivitelezni, tartva a társadalom egy részének ellenállásától.

Még Borisz Jelcin, a posztszovjet korszak első elnöke sem vállalta a bolsevik forradalmár eltemetésével járó politikai harcokat, mivel a kommunista párt és a Lenin emlékét élénken őrző generáció jelentős politikai erőt képviselt. Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig, aki azt az álláspontot képviseli, hogy a Szovjetunió felbomlása a történelem legnagyobb geopolitikai katasztrófája volt, a mai napig érintetlenül hagyta a kérdést.

mti/para