Kínában száműzik a pletykákat az internetről

2014. április 29. - 12:59 | Külföld

Szigorúbb szabályok alapján az elmúlt hetekben számos kínai honlapot  - köztük a legolvasottabb hírportált - büntettek meg a hatóságok illetéktelen tartalom miatt, s a fokozott szigorra utal az állami média is.

"Rend nélkül nincs internetszabadság. A világháló kényelmet jelent, ugyanakkor számos negatív hatása is van, s számos rejtett veszélynek a forrása, vagyis szabályozásra szorul" - szögezi le szerkesztőségi cikkében a Zsenmin Zsipao című állami lap.

Az írás azt követően látott napvilágot, hogy hétfőn a kínai cenzorok négy nagysikerű amerikai tévéfilmsorozatot - így az NCIS vagy a Big Bang Theory sorozatokat - levettek az országos videoportálokról, előzetes figyelmeztetés és utólagos magyarázat nélkül.

A múlt héten a számos népszerű honlapot, a legolvasottabb hírportálok egyikét és a legnagyobb mikroblogot is magáénak tudó Sina vállalatot pornográf tartalmak közlésében bűnösnek találták, és irodalmi művek, videók és audiofelvételek közzétételére vonatkozó engedélyének bevonását helyezték kilátásba.

A kínai internet egyik legnagyobbjának "fennakadása a hálón" a kisebb szereplők számára is elrettentő erővel bír, s azokat fokozott öncenzúrára kényszerítheti. Emellett a korábbinál fokozottabb internetes szigor eljövetelét is jelezheti - állították megfigyelők az eset után.

Az internetnek "a pletykáktól való megtisztítására" az elmúlt évben nagyszabású kampány indult. Hogy a kormány számára milyen fontos a kérdés kezelése, az is jól mutatja, hogy az idén a kínai kiberstratégia kialakítására létrehozott internetbiztonsági szervet maga Hszi Csin-ping államelnök vezeti.

(MTI)