Egy évvel elhalasztják az utoyai vérengzés emlékművének építését

2014. április 30. - 14:13 | Külföld

Vitát váltott ki a terv.

Egy évvel elhalasztják az utoyai vérengzés emlékművének építését

Egy évvel elhalasztják az Anders Behring Breivik szélsőjobboldali norvég terrorista által elkövetett 2011-es tömegmészárlás áldozataira emlékező utoyai emlékmű építését, mert vitát váltott ki a terv.

A terveken nem változtatnak, csak a munkálatok kezdését halasztják el - közölte az oslói kormány. A döntés a hatóságok és az érintett felek - köztük a tiltakozó helyi lakosok képviselője - között tartott legutóbbi megbeszélés után született.

Az összesen 77 áldozatot követelő, 2011. július 22-i merénylet egész Norvégiát megrázta. Breivik aznap először a főváros kormányzati negyedében robbantott autóba helyezett bombát, mely nyolc ember halálát okozta. Ezután az Oslótól északnyugatra fekvő kis szigeten, Utoyán - ahol egy szociáldemokrata ifjúsági szervezet tartott nyári egyetemet - magát rendőrnek álcázva több fegyverből folyamatosan tüzelt, 69 ember, főleg fiatalok életét oltva ki.

A mészárlást követően az emlékmű igénye azonnal felmerült, a pályázatot Jonas Dahlberg svéd művész projektje nyerte meg. Tervei szerint az Utoya szigetével szembeni szárazföld egyik elvékonyodó földnyelvének a végét hasítanák be úgy, hogy egy 3,5 méter széles nyiladékot vágnak a földnyúlványba. A földnyelvbe vágott hasadék jelképezné azt a maradandó sérülést, melyet a szélsőségesen jobboldali nézeteket valló Breivik vérengzése okozott az egész országnak.

A környéken élők, akik közül sokan segítettek kimenteni a lövöldözés elől a vízbe menekülő fiatalokat, azonnal szembehelyezkedtek a tervvel, melyet a "tájon tett erőszakként" neveztek, és azzal vádolták meg a kormányt, hogy nem hallgatta meg a véleményüket, a nyílt seb ugyanis az ő szemük elé tárulna nap mint nap. Azt kérték, "méltóbb módon" emlékezzenek meg a tömegmészárlásról. Képviselőik azt is bejelentették, ügyvédhez fordultak, hogy álláspontjukat érvényre juttassák.

A norvég kormány egy évvel ezelőtt három emlékmű építéséről döntött: az egyik Utoya szigetével szemközt, a másik kettő - egy ideiglenes és egy állandó - a főváros központjában fog állni.

Az oslói kormány most úgy határozott, elhalasztja az Utoyával szemközti emlékmű építését, noha nem vonta vissza az eredeti tervet. Hangsúlyozták, hogy a projekten nem változtatnak. Az emlékmű átadását eredetileg a merénylet negyedik évfordulójára, 2015. július 22-ére tervezték volna.

MTI, -para