Semjén: Malina Hedvig ügye emberi jogi kérdés

2014. április 30. - 15:57 | Külföld

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerint Malina Hedvig ügye általános emberi jogi kérdés és rávilágít arra, hogy napjainkban Szlovákia bármely polgára hasonló helyzetbe kerülhet.

Semjén Zsolt szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: üdvözlik a szlovákiai civil társadalom fellépését a Malina Hedvig ellen folyamatban lévő eljárás ügyében. A szerdai pozsonyi demonstráció tudatosítja a szlovákiai közvéleményben, hogy Malina Hedvig közel nyolc éve húzódó ügye mindenekelőtt általános emberi jogi kérdés, és rávilágít arra, hogy napjainkban Szlovákia bármely polgára hasonló helyzetbe kerülhet. Ezt fejezi ki a tüntetés mottója is: "Ma Malina Hedvig, holnap te?" - fogalmazott.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette: bíznak abban, hogy a civil társadalom határozott kiállása előrelépést jelent majd abban a folyamatban, amelynek eredményeként Szlovákia polgárai közül senkinek sem kell majd attól félnie, hogy hatalmi önkény áldozatává válhat, hanem bizalommal fordulhat az állam és az igazságszolgáltatás felé.

Magyarország abban érdekelt, hogy Szlovákiában mindenki nyugodtan élhessen, a magyar közösség szülőföldjén boldoguljon, jogegyenlőséget élvezzen, és nyelvének használata, vagy a magyar identitásának vállalása miatt tagjai ne kerüljenek olyan helyzetbe, mint Malina Hedvig - fejtette ki Semjén Zsolt.

Kiemelte: Malina Hedvig számára - lévén 2013 decembere óta magyar állampolgár - minden rendelkezésre álló segítséget, így a konzuli védelmet is biztosítja Magyarország az ellene folyó eljárás további szakaszaiban.

Szerdán a 2006-ban Nyitrán megvert egykori diáklány, Malina Hedvig mellett tart támogató tüntetést Pozsonyban a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevű civil ernyőszervezet.

mti/para