Május 1. - Moszkvában újra a Vörös téren ünnepeltek, Isztambulban erőszakkal oszlatták fel a megmozdulásokat

2014. május 2. - 08:08 | Külföld

Az ukrajnai válság és a Krím elcsatolásának jegyében telt Oroszországban a munka ünnepe, amelyet a Szovjetunió felbomlása óta első ízben újra a Kreml falai mellett húzódó Vörös téren tartottak. Az ünnepen - amelyet az 1886-ban vérbe fulladt chicagói munkássztrájk emlékére tartanak ezen a napon - a világ más részein is felvonulásokat és más megmozdulásokat tartottak, helyenként erőszakra is sor került.

Moszkvában, a Vörös téren Oroszország és a Krím újraegyesítését, valamint Vlagyimir Putyin elnököt éltették a felvonulók, Szentpéterváron a demokratikus ellenzék Ukrajna mellett tüntetett. A moszkvai rendezvényen mintegy 100 ezer ember vett részt. A felvonulók békét és munkát követeltek, valamint Vlagyimir Putyint éltették, és újdonságként orosz páncélosokat formázó léggömböket is magasba emeltek az orosz zászlók mellett.

Mihail Smakov, az oroszországi független szakszervezetek szövetségének elnöke büszkén jelentette be Moszkva történelmi terén, hogy az ország több mint 1100 településén mintegy két és fél millió ember ünnepelt ezen a napon. Csak Moszkvában nyolc május elsejei felvonulást tartottak.

A Tverszkaja utcán hatalmas ukrán nemzeti színű plakáttal, ukrán himnuszt énekelve vonuló tüntetők közül négy embert lefogtak az orosz karhatalom emberei. A tiltakozók szerint "amíg a testvéri ukránok egyesülni tudtak és hatalmas áldozatok árán kivívták szabadságukat az istentelen hatalomtól, a diktátornak elkötelezett oroszok nem látják és nem akarják látni saját országuk bajait".

Szentpéterváron Ukrajnát támogatva vonultak fel a demokratikus ellenzék képviselői, köztük a Jabloko párt hívei. A háborúellenes menet a város központi utcáján, a Nyevszkij sugárúton haladt, népszerű ukrán rockegyüttesek dalaira. A résztvevők nem csak Ukrajna, hanem Oroszország nyugat felé közeledését követelték.

Vízágyúk és könnygáz bevetésével kergette szét a török rendőrség csütörtökön Isztambulban azt a több száz tüntetőt, aki május 1., a munka ünnepe alkalmából - a tilalom ellenére - megpróbált bejutni a kormányellenes megmozdulások nyomán híressé vált Taksim térre. Az összecsapásokban kilencven megsebesültek, 142 embert őrizetbe vettek. A tér neve szorosan összefonódott a május 1-jei megmozdulások történetével: 1977-ben 34 ember halt meg itt, miután tüzet nyitottak a tüntető tömegre.

Összecsapások voltak Isztambul Okmeydan nevű negyedében is. A tiltakozók itt Molotov-koktélokkal és tűzijátékokkal támadtak a kivezényelt rendőrökre, akik könnygázzal próbálták feloszlatni a demonstrációt. A csoport tagjai felgyújtottak egy páncélozott rendőrségi járművet. A felvonulást szervezők tájékoztatása szerint az összecsapásokban 59-en sebesültek meg, és a rendőrök 139 embert vettek őrizetbe.

A török metropoliszban több helyszínen tüntetők ezrei gyülekeztek csütörtökön a munka ünnepi felvonulásokra. A szakszervezeti zászlókat lengető tiltakozók kormányellenes szlogeneket skandáltak, többen olyan táblákat tartottak a fejük fölé, amelyeken az a felirat volt olvasható, hogy Pokolba az AKP-vel (a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjával) és a tekintélyelvű rezsimmel!

A kambodzsai fővárosban, Phnompenben a biztonsági erők rátámadtak a demonstrálókra csütörtökön, miután azok befejezték a tüntetési tilalom ellenére megtartott május 1-jei gyűlésüket. Szemtanúk beszámolója szerint a rendőrséget segítő polgári alakulat botokkal felszerelt tagjai ütlegelni kezdték a munka ünnepi megmozdulás résztvevőit, miután a beszédeket tartó ellenzéki vezetők elhagyták az esemény helyszínét. Legalább öt tüntető megsebesült.

A tüntetési tilalmat januárban léptették életbe a kambodzsai fővárosban, miután munkástüntetések sorozatán követelték a minimálbérek emelését, és a tavaly júliusi parlamenti választások eredményének meghamisításával vádolták a Hun Sen vezette kormányt. A rendőrség január 3-án tüzet nyitott az erőszakos zavargást kezdő textilmunkásokra, legalább három tüntető meghalt.

Tízezrek tüntettek csütörtökön Párizsban is a munka ünnepe alkalmából a francia kormány takarékossági politikája ellen. A CGT szakszervezeti szövetség felhívására csak Párizsban 65 ezren vonultak fel délután, de hasonló tüntetések voltak Marseille-ben, Toulouse-ban és Lille-ben is.

A rekord munkanélküliség sújtotta Spanyolország nagyvárosaiban mintegy 70 ezren tüntettek csütörtökön a munkahelyek hiánya ellen. A görögországi Athénban és Szalonikiben húszezren vonultak utcára a megszorítások ellen és egy szociálisan érzékenyebb Európai Unióért. Az észak-olaszországi Torinóban anarchisták kisebb csoportja összetűzött a rendőrséggel a május 1-i felvonuláson.

Milliók vettek részt a kubai nagyvárosokban rendezett ünnepi nagygyűléseken és felvonulásokon. Havannában Raúl Castro elnök 600 ezer ember előtt mondott beszédet.

mti/para

Címkék: május 1.