Hetente tíz gramm marihuánát vásárolhatnak a fogyasztók Uruguayban

2014. május 3. - 07:33 | Külföld

Hetente tíz gramm marihuánát - grammonként egy dollárnak megfelelő árért - vásárolhatnak a fogyasztók Uruguayban a kábítószerfajtát tavaly decemberben legalizáló törvény pénteken megjelent végrehajtási utasítása szerint.

Hetente tíz gramm marihuánát vásárolhatnak a fogyasztók Uruguayban

A végrehajtási utasítást Diego Canepa, az országos kábítószerügyi hivatal (JND) elnöke ismertette montevideói sajtóértekezletén. A jogszabály kedden lép életbe, és ezután két héten belül a kormány pályázatot ír ki az országban szükséges marihuána-mennyiség megtermelésére, maximum hat engedélyt osztanak szét. Saját fogyasztásra kannabiszt termeszthet bármely, uruguayi lakhellyel rendelkező magánszemély, illetve fogyasztói klubok is. A fogyasztók decembertől (a kannabisznak addig be kell érnie) gyógyszertárban vásárolhatják majd meg a maximális adagot, de csak úgy, ha előzőleg regisztráltatják magukat a hivatalnál - közölte Canepa.

A JND főtitkára, Julio Calzada szerint a 3,3 millió lakosú országban évente 18-22 tonna marihuána fogy majd, amiből az következik, hogy 10 hektárnál nagyobb termesztési területre nem lesz szükség a kereslet kielégítésére.

A törvényeket türelmetlenül várták a marihuána-fogyasztók, mert a szer beszerzése tilos volt, csak a termesztés és a fogyasztás volt engedélyezett. A regisztráltatási kötelezettség azonban sokakat elriaszthat attól, hogy rátérjenek a törvényes útra. Egy termesztésre szakosodott üzlet tulajdonosa elmondta az AFP-nek nyilatkozva, hogy vannak, akik félnek majd regisztráltatni magukat, mert tartanak munkahelyük elvesztésétől. Ezenkívül, ha egyszer egy olyan kormány kerül hatalomra, amely ismét bünteti a vásárlást, esetleg a fogyasztást, akkor az felhasználhatja a listát a rajta szereplő emberek ellen.

Decemberben a dél-amerikai ország lett az első a világon, ahol a teljes marihuána-előállítási és -értékesítési lánc törvényessé vált. A törvény miatt már kétszer is Nobel-békedíjra jelölték Uruguay elnökét, José Mujicát. Mint ő mondta, a legalizálásban mindenekelőtt a "drogbéke" megteremtése vezérelte.

Az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrzési Hivatala (INCB) aggodalommal figyeli a marihuána rekreációs célra való engedélyezését az amerikai kontinensen. Álláspontja szerint az ilyen legalizálás ellentétes az 1961-es Egységes Kábítószer Egyezmény rendelkezéseivel. Az egyezmény - amelynek Uruguay is részese - kizárólag orvosi és tudományos célokra engedélyezi a kannabisz használatát.

MTI/para