Ukrán válság - Odesszában kiszabadult több tucat letartóztatott

2014. május 4. - 19:28 | Külföld

Az odesszai rendőrség vasárnap szabadon engedett több tucat, a pénteki katasztrofális zavargások miatt letartóztatott gyanúsítottat, miután nagy tömeg támadt rá a város rendőrkapitányságára.

Ukrán válság - Odesszában kiszabadult több tucat letartóztatott

A tudósítások szerint az épületet több mint kétezer oroszpárti tüntető vette körül. Közülük néhányan egy teherautóval betörték a külső kaput, majd a tömeg egy része behatolt, s az emberek szétverték az udvaron álló rendőrkocsik szélvédőit. Egy rendőr megsebesült. A tüntetők botokkal voltak felfegyverkezve, és köveket hajigáltak. A rendőrök végül teljesítették a követelést. A kiszabadult oroszpárti aktivistákat rokonaik és barátaik hősként üdvözölték, és azt kiabálták, hogy "Odessza orosz város", és hogy "nem felejtenek". A tömeg ezután sem oszlott szét, és azt követelte, hogy a kiszabadultak kapják vissza a személyi dokumentumaikat is, mert egyébként ismét letartóztathatják őket.

A 46 halálos áldozatot követelő pénteki zavargások miatt 127 embert vettek őrizetbe a hatóságok. A rendőrség közölte, hogy 67-et engedtek el közülük. A tüntetők ezután azzal az új követeléssel álltak elő, hogy a más helyeken fogva tartott társaikat is helyezzék szabadlábra. Az UNIAN ukrán hírügynökség azt jelentette, hogy a rendőrség az odesszai területi ügyészség utasítására engedte szabadon az embereket.

Az Interfax-Ukraina ukrán hírügynökség egy igazságszolgáltatási forrása szerint estére már mindenki szabadlábra került, az oroszpártiak és az egységes Ukrajna mellett tüntetők is. Ezt hivatalosan nem erősítették meg.

MTI/para

Címkék: válság, erőszak