Szíria - Véres összetűzések Aleppóban

2014. május 5. - 15:56 | Külföld

Tovább késlekedik a felkelők kivonulása Homszból.

Szíria - Véres összetűzések Aleppóban

Újból összecsaptak a Szíria északi részén a szíriai felkelők és a kormányerők: hétfőre virradó éjszaka rakéták csapódtak Aleppó város területére, s a harcokban legkevesebb huszonegy felkelő vesztette életét.

A SANA állami hírügynökség közölte, hogy a rakétatámadás Aleppó Asrafije negyedében történt. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki szervezet azt állítja, hogy legkevesebb harminc katonát öltek vagy sebesítettek meg a tartományban dúló hétfői harcokban.

A Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette hadsereg, amelyet a libanoni szélsőséges Hezbollah szervezet és kormánybarát milíciák támogatnak, a június harmadikán esedékes elnökválasztások előtt minél több területet próbálnak elfoglalni a felkelőktől az ország északi részén.

Továbbra is késlekedik a kormányellenes fegyveresek kivonulása Homsz város ostrom alatt álló negyedeiből. A több mint két éve ostromlott Homsz óvárosábanmintegy 2250 ember tartózkodik. Legtöbbjük felkelő, akiknek Homsz északi külterületén fekvő két kerületbe kellene visszavonulniuk egy múlt pénteken kötött tűzszüneti megállapodás szerint.

Mivel a felkelők attól tartanak, hogy Aszad csapatai a kivonuló fegyvereseket megtámadnák, azt követelik, hogy az ENSZ munkatársai és a felek között közvetítő irániak kísérjék őket az adott területre.

Az Iszlamista Front nevű felkelőcsoport szabadon enged hetven iráni és libanoni állampolgárt egy korábbi megegyezés részeként - közölte hétfőn az al-Sark al-Avszat nevű tekintélyes arab lap.

A több mint három éve tartó szíriai polgárháború eddig több mint 150 ezer halálos áldozatot követelt.

MTI, -para

Címkék: szíriai háború