Kissé megkésve bár, de gratulált Orbánnak Obama

2014. május 6. - 19:08 | Külföld

Levélben gratulált Barack Obama amerikai elnök Orbán Viktor kormányfőnek, a Fidesz elnökének pártja választási győzelméhez - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint Obama levelében azt írta: az Egyesült Államok és Magyarország barátsága és szövetsége egyrészt a NATO-szövetségesi partnerségen alapul, valamint az egységes és szabad Európa felépítéséért az elmúlt két évtizedben végzett közös erőfeszítéseken.

Az amerikai elnök nagyrabecsülését fejezte ki a kétoldalú kapcsolatok, valamint azon közös elkötelezettség iránt, hogy béke és biztonság legyen a Balkántól Afganisztánig.

Fontosnak nevezte továbbá, hogy az Egyesült Államok és Európa együtt kiáll a demokratikus elvekért, különösen azokban az időkben, amikor próbára teszik Európa békéjét és biztonságát. Megfogalmazása szerint ahogyan Ukrajnával a jogállamiság, az átláthatóság, az egyéni szabadságjogok, valamint a fékek és egyensúlyok rendszerének tiszteletben tartásán dolgozunk, úgy a saját országunkban is elkötelezettnek kell maradnunk ezen eszmények iránt.

Obama reméli, Orbán Viktor újbóli megbízatását használni fogja arra, hogy újólag elkötelezze magát Magyarország demokratikus örökségének építése mellett.

Az amerikai elnök egyúttal biztosította Orbán Viktort arról, hogy ragaszkodik a NATO-szövetséghez, és megingathatatlan abban az elkötelezettségében, hogy az Egyesült Államok védelmezi a közös biztonságot - idézte a levelet a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

mti/para