Washington cáfolta, hogy amerikai biztonsági cég zsoldosai tevékenykednének Ukrajna délkeleti részén

2014. május 15. - 14:50 | Külföld

A vállalat közölte, hogy Ukrajnában nincsenek munkavállalói, és "felelőtlen bloggereket és online riportereket" vádolt hamis hírek terjesztésével.

Washington cáfolta, hogy amerikai biztonsági cég zsoldosai tevékenykednének Ukrajna délkeleti részén

Az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője cáfolta azokat a német médiajelentéseket, amelyek szerint több száz jól kiképzett amerikai zsoldos tevékenykedne Ukrajna délkeleti részén - közölte csütörtökön a LifeNews orosz tévécsatorna.

Korábban a Bild am Sonntag és a Der Spiegel német lapok a múlt héten német hírszerzői forrásokra hivatkozva azt írták, hogy az Academi - korábbi nevén Blackwater - amerikai biztonsági cég 400 zsoldosa vesz részt Ukrajna délkeleti részén a kijevi kormány terroristaellenes műveletében. A világ legerősebb magánhadseregét fenntartó társaság fegyveresei állítólag az oroszbarát szakadárok megtörését célzó gerillaakciókat szerveznek és hajtanak végre a Donyeck megyei Szlovjanszk térségében.

A cikkben azt írták, hogy a zsoldosokról a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) amerikai tisztviselőktől értesült, és arról április 29-én tájékoztatta a berlini kormányt.

Az üggyel összefüggésben Laura Lucas Magnuson, az amerikai elnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője idézte az Academi cáfolatát, amelyet március 17-én tettek fel internetes oldalukra. A vállalat közölte, hogy Ukrajnában nincsenek munkavállalói, és "felelőtlen bloggereket és online riportereket" vádolt hamis hírek terjesztésével.

A Blackwatert 2010-ben nevezték át Academire, azt követően, hogy vádat emeltek alkalmazottjai ellen, mert iraki fegyvertelen civilekre lőttek egy helikopteres incidensben Bagdadban. A céget fegyvercsempészettel és más bűncselekményekkel is vádolták.

Idén áprilisban az orosz külügyminisztérium azt közölte, az Academihez tartozó Greystone 150 fegyveresét vetették be Ukrajnában, hogy a kijevi hatóságok erőinek segítsen szembeszállni az ország keleti részén kirobbant tiltakozások résztvevőivel.

A Greystone sietve cáfolta az értesülést. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter viszont a héten szerdán az amerikai Bloomberg TV-nek adott interjújában azt mondta, Moszkva további jelzéseket kapott amerikai katonák ukrajnai jelenlétéről.

MTI, -para

Címkék: ukrajnai válság