Szíria - Az EU egy évvel meghosszabbította a szankciókat

2014. május 29. - 16:55 | Külföld

Harc közepette is elnökválasztás lesz Szíriában.

Újabb egy évvel, 2015. június 1-jéig meghosszabbította az Európai Unió a Szíria elleni gazdasági szankciók hatályát - jelentették be csütörtökön Brüsszelben.

Az immár három esztendeje polgárháború sújtotta Szíriában az EU tavaly május óta különböző korlátozó rendszabályokkal igyekszik jobb belátásra bírni Bassár el-Aszad elnök rendszerét, mindmáig minden kézzel fogható eredmény nélkül. Az olajembargót a damaszkuszi rezsim 179 meghatározó személyével szemben érvényesített vízumtilalom és vagyonbefagyasztás, valamint 53 jogi személlyel - vállalatokkal, illetve intézményekkel - szembeni vagyonbefagyasztás egészíti ki.

Az egyébként e hónap végén lejáró szankciók hatályának egy évvel történő meghosszabbítása akkor történt, amikor a harcok közepette, a megbékélés legcsekélyebb jele nélkül úgynevezett elnökválasztásra készülődnek Szíriában. A meghosszabbításról külön tanácskozás nélkül, úgynevezett írásbeli eljárással döntöttek, ami azt jelenti, hogy a tagországoknak körbe küldött előterjesztésre megadott határidőig sehonnan nem érkezett kifogás.

A 2011 márciusában kirobbant polgárháborúban egyes összesítések szerint eddig mintegy 160 ezren haltak meg, és a lakosság csaknem fele kénytelen volt elhagyni otthonát.

MTI, -para

Címkék: szíriai háború