Ukrán válság - Moszkva felszólítja a Nyugatot, gyakoroljon nyomást Kijevre (+18)

2014. május 29. - 17:41 | Külföld

Az oroszok szerint nemzeti kataszrófába süllyed Ukrajna. VIGYÁZAT, FELKAVARÓ FELVÉTEL!

Oroszország felszólította a Nyugatot, vesse latba a kiveji vezetésnél élvezett befolyását annak megakadályása érdekében, hogy Ukrajna nemzeti katasztrófába sodródjon.

A moszkvai külügyminisztérium csütörtökön kiadott nyilatkozatában mély aggodalmát fejezte ki a mindinkább elfajuló kelet-ukrajnai helyzet miatt.

"A jelenlegi ukrán hatóságok által folytatott hadművelet következtében továbbra is emberek veszítik életüket. A városoknak és polgári célpontoknak a légierő és a tüzérség által is támogatott rendszeres lövetése fájdalmat és szenvedést okoz a békés állampolgároknak. A kárvallottak között idős emberek és kiskorú gyerekek is vannak" - olvasható a dokumentumban.

Oroszország ismételten azt követeli a kijevi hatóságoktól, szüntessék be testvérgyilkos háborújukat, kezdjenek nemzeti párbeszédet az összes politikai erővel és a régióik képviselőivel a rendkívül súlyos válságból kivezető út megtalálására - folytatódik a szöveg. Moszkva továbbra is aktuálisnak tartja az április 17-i genfi nyilatkozatban rögzített megállapodásokat és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet soros svájci elnökségének "útitervét". Ezek valamennyi rendelkezését végre kell hajtani - áll a nyilatkozatban.

A dokumentum szerint a nemzetközi közösség a harci cselekmények azonnali beszüntetését és a csapatok visszavonását várja Kijevtől, mert e nélkül lehetetlen helyreállítani a békét Ukrajnában.

"Ismételten felszólítjuk nyugati partnereinket, vessék latba minden befolyásukat Kijevre, hogy megakadályozzák az ország belesodródását egy nemzeti katasztrófába" - fejeződik be az orosz külügyminisztérium nyilatkozata.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Ukrajna és az EU által április 17-én tető alá hozott genfi megállapodás aláírói felszólították a konfliktusban érintett feleket, mondjanak le az erőszakról, megfélemlítésről és provokációkról. Elítélték a szélsőségesség, a rasszizmus és a vallási türelmetlenség minden formáját. Követelték az illegális fegyveres csoportok lefegyverzését, a megszállt épületek kiürítését. Azok a tiltakozók, akik leadják fegyvereiket és kiürítik az általuk megszállt épületeket, amnesztiában részesülnek, kivéve a súlyos bűncselekményeket elkövetőket.

Az EBESZ megfigyelői missziójának támogatnia kell az ukrán hatóságokat a genfi megállapodás megvalósításában, s ebben vezető szerepet kell vállalnia. Az Egyesült Államok, az EU és Oroszország kötelezettséget vállalt arra, hogy megfigyelők kiküldésével segíti a missziót.

MTI, -para

TASR-AP - felvételOroszbarát szakadárok holtteste egy donyecki hullaházban (FOTÓ: AP)

Címkék: ukrajnai válság