Gutenberg-bibliát lopott egy KGB-s ezredes

2014. június 6. - 18:23 | Külföld

A Moszkvai Állami Egyetem biztonságáért felelős férfi a felsőoktatási intézmény páncélszekrényéből lopta el a könyvet.

Gutenberg-bibliát lopott egy KGB-s ezredes

Több éves börtönbüntetésre ítélték az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik ezredesét, amiért ellopott egy Gutenberg-féle német nyelvű Bibliát, majd megpróbálta eladni - közölte Irina Zsirnova moszkvai bírósági szóvivő pénteken.

Az ügyben eljáró bíróság három és fél éves szabadságvesztésre ítélte csütörtökön Szergej Vediscsevet, amelyet egy büntetőtelepen kell letöltenie. A férfi két társa szintén a titkosszolgálat tagja volt, ők azonban enyhébb büntetést kaptak, mert ők csak a ritka, kétkötetes Biblia eladásában segédkeztek - tudatta a szóvivő.

A Lomonoszov nevét viselő Moszkvai Állami Egyetem biztonságáért felelős férfi a felsőoktatási intézmény páncélszekrényéből lopta el a könyvet. Az elkövetők a valós értékének töredékéért, "mindössze" 1,15 millió dollárért (255,8 millió forintért) akarták eladni a Bibliát egy gyűjtőnek, 2013 májusában azonban lecsaptak az FSZB emberei és őrizetbe vették őket, amikor egy Moszkva környéki étteremben találkoztak volna a vevővel.

Zsirnova elmondta, hogy a Johannes Gutenberg német nyomdász által a 15. században készített Biblia felbecsülhetetlen értéket képvisel, szakértők szerint legalább 15 millió eurót (4,6 milliárd forintot) ér, de árverésen jóval többet is fizetnének érte.

"Ezek az emberek nem művészeti szakértők" - szögezte le a szóvivő, majd hozzátette: "annyi történt, hogy egyikük hozzáfért ehhez a ritka könyvhöz és ezért azon kezdtek tanakodni, hogy hogyan csinálhatnánk belőle pénzt".

Zsirnova megerősítette a Kommerszant című orosz napilap értesüléseit, amelyek szerint a Bibliának megsérült az egyik lapja. "Kivágtak egy apró darabot a vevő számára, hogy igazolják a könyv eredetiségét" - mondta.

A Vediscsev által eltulajdonított két kötetet a második világháború végén szovjet katonák hozták magukkal Oroszországba a németországi Lipcséből.

A törvényszék az ezredes egyik társát egy év két hónap, másik segítőjét pedig egy év szabadságvesztésre ítélte. A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy az elítéltek közül kettőnek fiatal gyerekei vannak, Vediscsevnek pedig súlyos beteg az anyja.

MTI, -para

Címkék: műkincslopás