ISKOLAI LÖVÖLDÖZÉS: Sisakban és golyóálló mellényben gyilkolt egy középiskolás!

2014. június 11. - 08:35 | Külföld

Megölt egy diákot, egy tanárt pedig megsebesített kedden egy fegyveres egy amerikai középiskolában, az Oregon állambeli Portland körzetében.

ISKOLAI LÖVÖLDÖZÉS: Sisakban és golyóálló mellényben gyilkolt egy középiskolás!

A támadót holtan találták meg a rendőrök. Halálának körülményeit és a tettének indítékát egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A CNN úgy értesült, hogy a fegyveres - aki szintén a troutdale-i iskolában tanult - öngyilkosságot követett el.

A feketébe öltözött támadó sisakot és golyóálló mellényt viselt. A rendőrség szerint egyedül volt, és egy félautomata karabéllyal lőtt nem sokkal a reggeli órakezdés után, az utolsó előtti tanítási napon.

Az iskola épületét az eset miatt kiürítették. A tanintézményből távozók közül egy embert lőfegyver birtoklása miatt őrizetbe vettek, de ennek nincs köze a támadáshoz.

Troutdale 16 ezres település, Portlandtől 24 kilométerre keletre.

Az amerikai társadalomnak nem kell a fegyvertartási szigorítás

Barack Obama amerikai elnök az esettel kapcsolatban kijelentette: a legnagyobb csalódást kormányzása alatt az okozta neki, hogy az amerikai társadalom nem volt hajlandó néhány alapvető lépést sem megtenni annak érdekében, hogy megakadályozza szörnyű dolgokra képes emberek fegyverhez jutását. Rámutatott, hogy még a fegyvert vásárlók háttérellenőrzésére vonatkozó törvényt sem sikerült elfogadtatnia.

Obama hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban minden más fejlett országnál gyakrabban követnek el fegyveres erőszakcselekményt.

Az Egyesült Államokban szenvedélyes társadalmi vita kezdődött a lőfegyverek tartásának és beszerzésének szigorításáról, miután 2012. december 14-én egy ámokfutó 26 emberrel - köztük 20 kisgyerekkel - végzett a Connecticut állambeli Newtown egyik általános iskolájában.

A CNN összesítése szerint a newtowni mészárlás óta Amerikában 77 esetben történt több halálos áldozatot követelő fegyveres erőszakcselekmény.

MTI/para