Rogán az RTL-től félti a sajtószabadságot, mert híradója elkezdte kritizálni az Orbán-kormányt

2014. június 17. - 16:40 | Külföld

A fideszes politikus az MTI-nek nyilatkozva jelentette ki, nem lepte meg a médiavilág, a távközlési szektor, a reklámpiac szereplőinek tiltakozása a reklámadó miatt, mert ez korábban is tapasztalható volt a kiemelt extraprofitot termelő iparági szereplők megadóztatásánál.

Rogán az RTL-től félti a sajtószabadságot, mert híradója elkezdte kritizálni az Orbán-kormányt

Álláspontja szerint a reklámpiacot nem lehet kihagyni az igazságos közteherviselésből, még akkor sem, ha "soha senkinek nem volt politikai bátorsága belevágni". Azt mondta: a vitát természetesnek tartja, de az RTL viselkedése "merőben eltér a többiekétől".

"Ez a luxembourgi székhelyű milliárdos cég tett szert a legnagyobb profitra a reklámpiacon az elmúlt években, és most politikai furkósbotként használja híradóját, mert nem akar adót fizetni" - jelentette ki, abszolút tisztességtelennek minősítve az eljárást. Rogán Antal szerint ha valahol, akkor ebben az esetben kell félteni a sajtószabadságot.

"Tulajdonosi döntésre, egyértelműen a tulajdonos szándékainak megfelelően, a politikai bosszúállás eszközeként használják az RTL híradóját, ezzel próbálják a közélet szereplőit megfélemlíteni" - fejtette ki, elképesztőnek nevezve, hogy "belerúgnak" másokba vagy családtagjaikba, például ahogy a miniszterelnök édesapjával tették.

"Elfogadható lenne annak kulturált vitatása, hogy egy luxembourgi székhelyű társaság adófizetési kötelezettsége arányos és helytálló-e. Ennek vannak magyarországi és európai fórumai egyaránt. Az RTL vezetői azonban nem ezt választották. Szomorú, hogy luxembourgi székhelyű milliárdosok azt gondolják, hogy ők bármit megtehetnek, csak azért, hogy a közteherviselésből ne kelljen kivenni a részüket" - vélekedett Rogán Antal.

A reklámadóval összefüggésben arra is rámutatott: az ősszel, az adótörvények tárgyalásakor - ahogy más adónemeknél - itt is nyitott lesz a kérdés, és biztos abban, hogy kell még tárgyalni róla, mert egy új adófajtáról van szó, figyelembe kell venni a gyakorlati tapasztalatokat, az iparágból érkező észrevételeket.

mti/para