Gázárvita - A Gazpromnál nem cáfolják az ukrajnai tranzitvezeték "megcsapolásáról" szóló hírt

2014. június 23. - 13:54 | Külföld

A Gazpromnál nem cáfolták, de nem is erősítették meg a sajtóban megjelent híreket, hogy Ukrajna már öt napja "megcsapolná" az orosz gázt továbbító tranzitvezetéket. A cég szóvivője csak annyit közölt, hogy az energiahordozót a szerződéses mennyiségben szállítják a szomszédos országon keresztül.

Az orosz energiaügyi minisztérium ugyanakkor hétfőn közölte, nincs szó arról, hogy az ukránok kivennének gázt a területükön átmenő csővezetékből.

A Gazprom egy hete jelentette be, hogy leállítja a földgáz szállítást ukrán partnerének, amely nem fizetett a júniusra igényelt mennyiségért és nem törlesztette az addigra felhalmozott mintegy 4,5 milliárd dolláros adósságát sem. Moszkvában ugyanakkor hangsúlyozták, hogy európai uniós fogyasztók által megrendelt orosz földgázt továbbra is eljuttatják a tranzitvezetékbe az orosz-ukrán határra, annak továbbítását pedig ellenőrzik.

Hétfőn vezető orosz, köztük állami kézben lévő hírügynökségek jelentették, hogy a "Gazpromnál rögzítették", miszerint Ukrajna a múlt csütörtök óta engedély nélkül gázt vesz ki a tranzitvezetékből. A híradásokban a Gazpromtól kapott orosz központi diszpécserszolgálati adatokra hivatkoztak.

Az orosz energiaügyi minisztériumban azonnal megcáfolták, hogy a szomszédos országban "megcsapolnák" a területén átmenő vezetéket. A tárcánál arról tájékoztattak, hogy a gázszállításokat ellenőrző és irányító központi diszpécserszolgálat adatai "műszaki átszámításokat tükröznek". További magyarázatot nem adtak.

Az Interfax orosz hírügynökség azt közölte, hogy a diszpécserszolgálat adatai szerint június 19-én Ukrajnában 3,8 millió köbméter földgáz volt. Másnap, 20-án 4,5 millió köbmétert rögzítettek, június 21-én azonban már csak 1 millió köbmétert.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője az újságírók megkeresésére azt mondta, hogy az elmúlt egy napban körülbelül 205 millió köbméter gázt szállítottak Ukrajnába tranzitcéllal.

Az orosz állami televízió Vesztyi Ekonomika című gazdasági híradójában arról is beszámoltak, hogy a Gazprom exporttal foglalkozó leányvállalata már egy hete bejelentette, hogy nem az Ukrajnában lévő földalatti gáztározókból, hanem az "európai földalatti gáztározókból" fogja kiegyenlíteni az orosz gáz iránt adott esetben erősebben emelkedő európai keresletet a téli időszakban. A Gazprom Export arról döntött, hogy a nyáron több földgázt tárol az európai országokban lévő földalatti tározókban.

A Vesztyi azt jelentette, hogy hétfőtől a Gazprom mentesítette ukrán partnerét, a Naftohazt attól a kötelezettségétől, hogy kiegyenlítse a nyomást a tranzitvezetékben, vagyis az Ukrajnában lévő tározókból töltse fel azt.

(MTI)