Letartóztatták a Cosa Nostra több mint kilencven tagját Szicíliában

2014. június 23. - 12:34 | Külföld

Az Apokalipszis fedőnevet kapta a palermói rendőrség hétfőre virradóra tartott razziája, amelyben a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet 93 tagját tartóztatták le. A hatóságok szerint a bűnszervezet új generációjának tagjairól van szó.

A szicíliai rendőrség szerint a letartóztatásokkal sikerült lefejezni a Cosa Nostra újonnan alakult vezetőségét, "kupoláját". További két személyt még köröznek.

A maffia klánjainak új vezetői és embereik Palermo nyugati kerületeit tartották uralmuk alatt. Üzleteket és építkezési vállalkozásokat kényszerítettek védelmi pénz fizetésére. A város legnagyobb forgalmú hentesüzleteit arra kötelezték, hogy a Cosa Nostra vágóhídjairól rendeljék az árut. Egyetlen egy vállalkozó lázadt fel és fordult rendőrséghez.

- A bűnszervezet a bevételeit labdarúgó-fogadásokkal mosta tisztára - mondta el Francesco Messineo szicíliai államügyész hétfői sajtótájékoztatón. Hozzátette: a letartóztatások csapást mértek a maffia bűnszervezetére, de győzelemről nem lehet beszélni. - A maffia elleni harc mindennapos fellépést jelent a bűnözéssel szemben - fogalmazott az államügyész.

Mint kiderült, az őrizetbe vett személyek a Cosa Nostra korábbi tagjainak leszármazottjai. A börtönbe kísért Domenico Palazzotto 29 éves maffiavezér lehallgatott telefonbeszélgetéseiben azzal dicsekedett, hogy ő a rokona annak a Paolo Palazzottónak, aki 1909-ben New Yorkban lelőtte Joe Petrosino rendőrt. Az volt a szicíliai-amerikai maffia első rendőrgyilkossága. A szintén rokon és már rács mögött levő Gregorio Palazzotto a felesége által működtetett Facebook-profiljáról fenyegette meg az igazságszolgáltatással együttműködő maffiatagokat.

A szintén most letartóztatott Girolamo Biondino az életfogytiglani börtönbüntetését töltő Toto Riina egykori corleonei keresztapa volt sofőrjének a testvére.

Őrizetbe vették Pietro Franzetti szicíliai kereszténydemokrata politikust, aki maffia elleni felvonulásokat rendezett, ám a hatóságok szerint valójában a maffia szerezte neki a képviselői megválasztásához szükséges szavazatokat.

A sajtótájékoztatón elmondták, hogy az utóbbi másfél évben a Cosa Nostra 36 egykori vezére nyerte vissza szabadságát börtönbüntetésének letöltése után. A hozzájuk tartozó Vito Galatolót a hatóságok az északkelet-olasz Mestre városába költöztették, de Galatolo ragaszkodott hozzá, hogy Szicíliából hozzák neki a friss halat. A számlát maga fizeti.

Nem sikerült még elfogni a Cosa Nostra mostani keresztapjaként ismert Matteo Messina Denarót, akit a kilencvenes évek eleje óta köröznek.

(MTI)

Címkék: cosa nostra, Szicília