Pokolgépes merényleteket követtek el Kairóban

2014. június 30. - 16:59 | Külföld

Felrobbant három, az út mentén elhelyezett pokolgép hétfőn a kairói elnöki palota közelében. A detonációkban két rendőrtiszt meghalt és legkevesebb hatan megsebesültek, többen közülük súlyosan - jelentette az ONTV egyiptomi hírtelevízió.

Az első robbantás három utcaseprőt sebesített meg. A helyszínelő rendőrök egy második robbanószerkezetet is találtak, amely akkor lépett működésbe, amikor a tűzszerészek megpróbálták hatástalanítani. A detonációban meghalt az akciót vezető rendőrezredes, további három rendőr pedig életveszélyesen megsebesült. Nem sokkal később történt a harmadik robbanás, amelyben még egy rendőrtiszt életét vesztette.

A hétfői merényleteket a tetteseknek a város egyik legszigorúbban védett épületének közvetlen közelében sikerült végrehajtaniuk.

Biztonsági források szerint a palotát körülvevő fal mellett két másik robbanószerkezetet sikerült ártalmatlanítaniuk a rendvédelmiseknek.

A terrortámadás előtt négy nappal az Agnád Miszr (Egyiptom katonái) nevű szélsőséges csoport a Twitter közösségi hálózaton több alkalommal is jelezte, hogy az elnöki palota körül pokolgépeket helyezett el. Az egyik figyelmeztetésben piros betűkkel kiemelve pontosan leírták, hogy hol találhatók az egyes robbanószerkezetek. A közlemény szerint a tettesek előzőleg, amikor észrevették, hogy gyakran polgári személyek közelítenek a bombák felé, megpróbálták azokat eltávolítani, de ez a biztonsági őrök jelenléte miatt lehetetlen volt. Ezután igyekeztek az embereket elterelni a veszélyes pontok közeléből.

A robbantásokat az iszlamista Mohamed Murszi elnök elmozdításához vezető tömegtüntetések első évfordulóján követték el. A hadsereg által tavaly július 3-án megdöntött Murszi-rezsim támogatói és a biztonsági erők közt gyakoriak az összecsapások, amelyekben az utóbbi egy év alatt több százan, egyes források szerint másfél ezren vesztették életüket.

Az évforduló közeledése miatt további merényletektől tartva Kairó-szerte számos főútvonalat és csomópontot lezártak, egyebek mellett az utóbbi három év tömegtüntetéseinek legfőbb helyszínét, a Tahrír teret is. A téren az este folyamán várhatóan több ezer ember fogja ünnepelni a június 30-i évfordulót.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a ramadán böjti hónap alatti fokozott vallási buzgalom miatt is megnőhet a szélsőséges csoportok terrorcselekményeinek száma.

(MTI)

Címkék: bombamerénylet, Kairó