Fegyveresek támadtak a kenyai tengerparton, 29-en meghaltak

2014. július 6. - 10:30 | Külföld

Fegyveres támadók megöltek legalább 29 embert a vasárnapra virradó éjjel a kenyai tengerpart két megyéjében, ahol az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő szélsőségesek a múlt hónapban 65 ember megölését vállalták magukra - közölte vasárnap a kenyai belügyminisztérium.

Abbas Gulet, a Kenyai Vöröskereszt vezetője először úgy mondta el a történteteket, hogy a Lamu megye Hindi városában és Tana River megye Gamba városában történt véres támadásokban az előbbi helyen négyen, az utóbbin kilencen estek áldozatul a fegyveresek válogatás nélküli lövöldözésének. Három embert sebesülésekkel szállítottak kórházba, egy ember eltűnt - tette hozzá.

Mwenda Njoka belügyi szóvivő később azt a tájékoztatást adta, hogy Lamuban kilenc, Tana Riverben húsz halottja van a támadásoknak, de hozzátette, hogy e számok még növekedhetnek. Kenyában már számos fegyveres akciót és robbantásos merényletet hajtottak végre azóta, hogy a kelet-afrikai ország 2011 októberében bevetette hadseregét az al-Shabaab szomáliai iszlamista milíciával szemben.

A milícia ezúttal is jelentkezett: közleményük szerint ők hajtották végre a támadásokat. "A támadók sértetlenül visszatértek bázisukra" - közölte szóvivőjük, Abdel-Azíz Abu Muszáb, aki szerint tízen haltak meg a két akcióban.

MTI/para