Keresztényeket gyilkoltak le muzulmánok egy székesegyházban

2014. július 8. - 19:59 | Külföld

Muzulmán fegyveresek a Közép-afrikai Köztársaságban megtámadtak egy katolikus székesegyházat, és legalább 22 embert megöltek.

A támadás hétfőn este történt Bambariban - közölték a biztonsági erők kedden. A Szent József-székesegyházban és környékén több ezer keresztény keresett menedéket a vallási hátterű erőszak elől. Az áldozatok között nők és gyerekek is vannak.

A vöröskereszt szóvivője szerint a halottak száma tovább nőhet. A Seleka lázadószervezethez tartozó fegyveresek kézigránátokat dobáltak az emberek közé. Legalább 25-en megsebesültek. A mészárlást Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter látogatása előtt néhány órával követték el.

A helyiek szerint a támadás megtorlás volt egy fiatal muzulmán férfi megöléséért. A lázadók azzal vádolják a katolikus egyházat, hogy támogatja a keresztény milíciákat.

A világ egyik legszegényebb országában azt követően szabadult el a pokol, hogy a Seleka tavaly megdöntötte a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát. Az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a Seleka fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között, akik elűzték őket a fővárosból.

Franciaország és az Afrikai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyásával csapatokat küldött az országba a rend helyreállítására.

(MTI)