Vádat emeltek az Új Magyar Gárda vezetői ellen

2014. július 9. - 11:57 | Külföld

Vádat emelt az Új Magyar Gárda két vezetője ellen egyesülési joggal való, folytatólagosan elkövetett visszaélés bűntette miatt a Kalocsai Járási Ügyészség - közölte a Bács-Kiskun megyei főügyész szerdán az MTI-vel.

Nánási László tájékoztatása szerint a 49 éves vaskúti és a 38 éves egri férfi a bíróság által feloszlatott Magyar Gárda Mozgalommal azonos Új Magyar Gárda Mozgalom vezetését 2013. március 2-ától országos főkapitányként, illetve annak helyetteseként látta el. A mozgalom tagjai közül mintegy húszan 2013. március 2-án összejövetelt tartottak egy solti borospincében. Ott megjelent a két vádlott is, akiket egyhangúlag megválasztottak a gárda vezetőivé: az idősebb férfi lett az országos főkapitány, társa a helyettes.

A szervezet irányítói jelen voltak a 2013. augusztus 19-én, Akasztón tartott újoncavatáson, ahol a résztvevőket a helyettes vezető köszöntötte. Ő ezen kívül részt vett a mozgalom 2013. augusztus 25-én és 2014. április 27-én megtartott rendezvényén is, ahol köszöntőt, illetve tiltakozó beszédet mondott.

Mivel a főkapitány a 2014-es országgyűlési képviselő-választáson képviselőjelöltként indult, a legfőbb ügyész kezdeményezte a Nemzeti Választási Bizottságnál mentelmi jogának felfüggesztését. A férfi azonban nem szerzett parlamenti képviselői mandátumot, így mentelmi joga megszűnt.

A vádlottak szabadlábon várják a tárgyalást, a terhükre rótt bűncselekmény három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - olvasható a közleményben.

A megyei főügyész emlékeztetett arra: a Fővárosi Bíróság 2009. július 2-án jogerőre emelkedett ítéletével feloszlatta a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet és elrendelte annak törlését a bírósági nyilvántartásból. Az egyesület feloszlatása kiterjedt a szervezet által létrehozott és működtetett Magyar Gárda Mozgalomra is.

A döntés után a Magyar Gárda "Új Magyar Gárda Mozgalom" néven folytatta tevékenységét, ez céljaiban, felépítésében, résztvevőiben és külsőségeiben azonosságot, vagy nagyfokú hasonlóságot mutat a feloszlatott szervezettel.

Hozzátette: az országos főkapitány és helyettese irányítja a szervezetet, továbbá képviseli azt a külvilág - hatóságok, más szervek, sajtó, internetes portálok - felé. A Magyar Gárdával egyezően a szervezet strukturált, hierarchikus felépítésű.

A vádirat értelmében a magát Új Magyar Gárdának nevező mozgalom azonos a feloszlatott Magyar Gárda Mozgalommal, így a vádlottak egy olyan társadalmi szervezetben töltenek be vezető tisztséget, amelyet a bíróság jogerősen feloszlatott. Az Új Magyar Gárda Mozgalom bejegyzését a bíróság elutasította - fogalmazott Nánási László.

MTI/para