ÜGYNÖKBOTRÁNY: Az USA bécsi nagykövetségéről irányították a német kettősügynököt

2014. július 12. - 19:42 | Külföld

Nem a berlini, hanem a bécsi amerikai nagykövetségről irányították a német szövetségi hírszerző szolgálat (BND) azon munkatársát, akit az Egyesült Államoknak való kémkedéssel gyanúsítanak - írta szombaton a Der Spiegel című német hírmagazin.

A lap értesülései szerint a 31 éves kettős ügynök általában Salzburgban találkozott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) a bécsi követségen dolgozó munkatársaival, akiknek pénzért adott el titkos dokumentumokat 2012 és 2014 között.

A Spiegel szerint az osztrák megoldás csökkentette annak veszélyét, hogy felfedik a kettős ügynököt. Ugyanakkor a lebukást követően a német szövetségi ügyészség által indított vizsgálat komoly fejtörést okozhat a bécsi ügynököknek, mivel ha büntetőeljárás indulna ellenük Németországban, ott nem élveznének diplomáciai immunitást - állította a lap.

Az őrizetbe vett ügynök a Spiegel információi szerint részletes személyleírást adott két CIA-ügynökről, akikkel kapcsolatban állt. A nyomozók jelenleg is próbálják azonosítani az illetőket.

A Spiegel honlapján arról is beszámolt, hogy a nyomozók pszichológiai vizsgálatnak vetették alá a lebukott kettős ügynököt.

Washington hivatalosan továbbra sem nyilatkozott a kémkedési ügyben. Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtökön azt mondta az ügyről, az amerikaiak által megszerzett információk "nevetségesek", a botrány által okozott politikai károk ellenben aránytalanul súlyosak.

Merkel bírálta az amerikai kémkedést

Ismét élesen bírálta az Egyesült Államok németországi kémkedését Angela Merkel kancellár egy tévéinterjúban, de azt is elismerte, hogy nehéz lesz változtatásra bírni az amerikaiakat e téren.

A ZDF közszolgálati televízió által szombaton felvett, vasárnap adásba kerülő interjúban a német kancellár közölte, hogy a közelmúltban kirobbant kémkedési botrányok azt jelzik, a két ország "felfogása alapvetően különbözik a hírszerzési tevékenységről".

"Ki kell fejeznünk, hogy mi máshogy látjuk a dolgokat. Nem létezhet együttműködésen alapuló partnerség, ahol ilyenek történnek. Már nem a hidegháborúban élünk" - mondta Merkel arra a kérdésre, hogy mérges-e az amerikai kémkedés miatt.

A kancellár reményét fejezte ki, hogy az utóbbi napok német ellenlépései változást hozhatnak az amerikai hozzáállásban, bár elismerte, hogy ez nem lesz egyszerű. "Úgy vélem, nem olyan egyszerű az amerikaiakat meggyőzni arról, hogy teljesen alakítsák át hírszerző szolgálataik tevékenységét" - fogalmazott.

Azt is leszögezte azonban, hogy a két ország hírszerző szolgálatai továbbra is együttműködnek egymással, a mostani kémbotrány pedig nem lesz hatással az Egyesült Államok és az Európai Unió közti kereskedelmi tárgyalásokra.

MTI/para