Mennyit adna Napóleon és Jozefina házassági szerződéséért?

2014. július 13. - 10:34 | Külföld

Kalapács alá kerül Bonaparte Napóleon – a későbbi I. Napóleon császár – és Jozefina házassági szerződése, az okirat a szeptember 21-én a Párizs környéki Rueil Malmaisonban tartandó napóleoni kéziratok árverésének kiemelkedő darabja lesz.

"A jövőbeli házastársak között nem lesz semmilyen vagyonközösség" – áll a szerződés I. cikkében. A későbbi Napóleon császár és a Joséphine de Beauharnais-ként ismert Marie Josephe Rose Tascher de La Pagerie közötti házassági szerződés kimondja, hogy a "jövőbeli házastársak nem felelnek egymás adósságaiért és jelzálogkölcsöneiért".

Az 1796. március 8-án keltezett eredeti okirat - amelynek árát 80-100 ezer euró közöttire becsülik - lesz a fő darabja az Osenat árverési ház által Rueil Malmaisonban szeptember 20-21-én szervezett 2. Császári Jubileum nevű aukciónak.

Napóleon és Jozefina március 9-én kötött házasságot Párizsban, a szerződést 1796. március 18-én vették nyilvántartásba.

Az aukció legbecsesebb tételei között szerepel továbbá két, Napóleonnak a Konvent idején történt letartóztatásával kapcsolatos okirat. Az 1794. augusztus 9-én, illetve 20-án keltezett dokumentumok értékét 60-80 ezer euró közöttire becsülik.

Szintén eladásra kerül Jacques-Louis David festő egy olyan levele, amely a Louvre-ban látható a Napóleon megkoronázása című képen kért változtatással kapcsolatos. A módosítást Bonaparte Lajos - Napóleon fivére, Hollandia királya kérte. "Ne mondhassák, hogy a király anélkül fejezte ki óhaját, hogy kötelességemnek tartanám annak eleget tenni" – áll egyebek mellett a francia klasszicista festő levelében. A sajátkezű levél becsült értéke 20-30 ezer euró közötti.

MTI/para

Címkék: árverés, Napóleon