Roma holokauszt - nemzetközi ifjúsági megemlékezés lesz Krakkóban és Auschwitzban

2014. július 16. - 17:44 | Külföld

A roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából nemzetközi ifjúsági megemlékezést tartanak Krakkóban és Auschwitzban 2014. július 30. és augusztus 4. között - tájékoztatta a szervező Phiren Amenca és a ternYpe nemzetközi hálózat budapesti irodája szerdán közleményben az MTI-t.

A tervek szerint Európa húsz országából ezer roma és nem roma fiatal emlékezik konferenciákkal, koncertekkel, illetve a birkenaui lágerben található emlékmű előtti koszorúzással az áldozatokra.

Magyarországról két autóbusszal száz fiatal utazik "A jövő főhajtása a múlt előtt - példát mutatva a jelennek" elnevezésű rendezvénysorozatra, amelyen részt vesz két Magyarországon élő roma túlélő is.

A tájékoztatás szerint a workshopok és az előadások a Krakkói Pedagógiai Egyetem épületében, valamint a krakkói köztereken lesznek.

A nemzetközi konferencia keretében olyan témákat vitatnak meg, mint a holokauszt-emléknapok stratégiája, illetve jól működő oktatási gyakorlatokat és eszközöket mutatnak be.

A rendezvényen részt vesznek és felszólalnak az Európa Tanács és az Európai Bizottság magas rangú képviselői, az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnöke pedig videóüzenetben köszönti majd a konferencia résztvevőit - olvasható a közleményben.

(MTI)